Op 28 september 2023 stond Graham Nash in De Roma in Antwerpen. De legendarische folkzanger en songwriter bracht een setlist van zijn grootste hits, waaronder ‘Teach Your Children’, ‘Our House’ en ‘Marrakesh Express’. Nash’s stem is nog steeds helder en krachtig en hij weet het publiek moeiteloos mee te nemen in zijn muziek.

De Roma bleek volledig uitverkocht te zijn voor dit optreden van de inmiddels al 81-jarige Nash. De gemiddelde leeftijd van het publiek lag dan ook ver boven de pensioengerechtigde leeftijd, en waarschijnlijk was menig bingo-avond in de wijde omtrek afgelast wegens gebrek aan belangstelling. Muziek is, zo blijkt, van en voor alle leeftijden. De Roma werd deze avond bevolkt door de voormalige bloemenkinderen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw waarvoor het even gebruikelijk was om naar een parenclub te gaan als dat het nu is om een sisha-lounge te bezoeken.

Om precies acht uur kwam Graham Nash, met zijn twee begeleiders het podium op. Hij zag er nog zeer patent en vitaal uit voor een bejaarde rockster, een regelrechte posterboy voor het Zweedse voedingsupllement met nog niet wetenschappelijk geverifieerde wonderwerking van Boswellia Serrata. Hij werd begeleid door gitarist Shane Fontayne, die we nog kennen in zijn rol als gitarist bij Bruce Springsteen in de tijd dat hij even geen E-Street band had. Nash schepte op voor Fontayne door nog te vertellen dat hij ook met Sting had gespeeld. Helaas vergat hij te vertellen dat Shane ook de man is geweest die in 1995 en 1996, onder andere bij de Las Vegas concertreeks, naast Johhny Hallyday op het podium stond te rocken. Voorwaar een feitje dat juist in België goed zou kunnen vallen.

Op toetsen had hij Todd Caldwell bij zich. Caldwell werd jaren geleden al via Stephen Stills geïntroduceerd bij Crosby, Stills & Nash, waarmee hij jarenlang heeft getoerd. Daarnaast functioneerde hij als ‘hired hand’ bij James Taylor, Bonnie Rait, Jackson Brown en Joe Walsh. Voorwaar een mooi cv. Nash wist het publiek echter alleen maar ter vertellen dat Caldwell uit Lubbock, Texas komt, net als Buddy Holly.

Het optreden werd afgetrapt met ‘Wasted On The Way’, een van de bekendere CS&N nummers waarin de zanger stilstaat bij het ouder worden. Toepasselijk voor deze avond. Nash was goed bij stem, al kon hij dat niet de hele avond even constant volhouden. Een kniesoor die daarop acht sloeg. De man ging door met de door Graham Gouldman geschreven Hollies hit ‘Bus Stop’, een uitstekend nummer dat altijd wel overeind blijft, maar voor wie dit nummer kent van bijvoorbeeld de ‘Heart Full Of Songs’ tournee van Graham Gouldman zelf, weet dat de versie van Gouldman met kop en schouders uitsteekt boven wat Nash in de Roma kon brengen. Met ‘Find The Cost Of Freedom’ en ‘Military Madness’ stond Nash stil bij de oorlog in Ukraine. Publiekslieveling ‘Marrakech Express’ werd het hoogtepunt van de eerste set. De mannen gingen halverwege even twintig minuten van het podium af. Dat kwam het publiek ook niet slecht uit.

In het begin van de tweede set verraste hij het publiek door een nummer van Neil Young te spelen. Neil Young hield CS&N dan wel aan het historische album ‘Deja Vu’, maar CSN&Y was niet echt een lang leven beschoren, mede door de houding van Young. Echte vrienden zijn ze nooit gebleven. ‘Only Love Can Break Your Heart’ klinkt uiteraard veel beter als het door Graham Nash gezongen wordt dan door Neil Young. Prachtig.

De opbouw van de set was mooi, een crescendo, dat bruut werd doorbroken door het werkelijk verschrikkelijke ‘Golden Days’. ‘Vroeger was alles beter’ gezever in een verschrikkelijk kleuterdeuntje. Zo zoet en glazuurafbrekend. Poeh, had dat nu niet gedaan. Enfin. Deze moest er even uit, maar daarna volgden in rap tempo het prachtige ‘4 +20’ dat een mooi gezongen uitvoering kreeg. ‘Cathedral’ met Nash op piano was wellicht het muzikale hoogtepunt van de avond, maar kon niet op tegen ‘Our House’ een van de nummers waarvoor het publiek in zo grote getalen was gekomen. Kippenvel, meezingen, nostalgie, maar dan op een goede manier.

Nash is een charismatische en energieke performer. Hij vertelde verhalen over zijn muziek en zijn leven, waardoor het concert meer was dan alleen een muziekuitvoering. Het is een avondje entertainment met een luchtige boodschap. Uiteraard vond ook Nash dat de oorlog in Ukraine fout is en wil hij dat we de aarde goed achterlaten voor onze kinderen.

Uiteraard werd het mooiste voor het laatst bewaard, in de toegiften speelden ze als laatste uiteraard ‘Teach Your Children’ dat door de hele zaal uit volle borst werd meegezongen. Een hele generatie zong hun lied. Dat was mooi. Dat neemt niemand ons meer af. Graham Nash was live in de Roma. Gezapig, maar mooi. Wat wil de bejaarde muziekliefhebber nog meer?

Deel: