De 14e editie van Baroeg Open Air brak records met zijn eerste uitverkochte editie, ondanks jarenlang gratis toegang. Zinderende zomerse temperaturen van 30 graden werden getemd met gratis drinkpunten voor water en zonnebrand bij de EHBO-post. Al voor de opening van de hekken om 12 uur vormden zich lange rijen van enthousiaste festivalgangers. Het gevarieerde publiek, van jong tot oud, bracht een levendige sfeer met zich mee. Hoewel er soms wachtrijen waren bij de munten en toiletten, en geluidsoverlast van het nabijgelegen Stroomstoot podium, was de algemene consensus dat Baroeg Open Air een geslaagde editie was.

Loyalty Ends Here

De aftrap van het festival was voor Loyalty Ends Here, een metalcoreband uit Haarlem. Hoewel het aanvankelijk rustig was door de lange rijen bij de ingang, vulde de plek zich gestaag. Een kleine moshpit ontstond met rondvliegende opblaasbare strandballen en dinosaurussen, wat de sfeer meteen oppepte op de Talent Stage.

Bark

Uit Antwerpen kwam de Belgische band Bark, die het hoofdpodium opende voor een goed gevulde menigte. Hun interactie met het publiek viel in de smaak en hun zogenoemde Death ’n Roll viel dat des te meer.

Baarvader

Dit Nederlandse trio, met een geluid dat doet denken aan Alice in Chains, bracht hun fuzzrock stoner naar het Talent Stage. De zanger leek op een verloren zoon van Kurt Cobain en zette het publiek al snel in vuur en vlam. Een geslaagd optreden.

Drunken Dolly

Op het hoofdpodium bracht Drunken Dolly Nederlandse folkpunk met opvallende kleding en instrumenten. De tent was vol en het publiek danste op de celtic punk klanken.

Ivyfox

In de Puppi’s Plee Sessies vermaakte Ivyfox met hun powerpop emo. Bijna volledig uit vrouwen bestaand, met uitzondering van de mannelijke drummer, lieten ze het publiek dansen op catchy feelgood nummers.

Ploegendienst

Op het hoofdpodium was Ploegendienst de eerste band met veel crowdsurfers en een grote moshpit. Het hoogtepunt was een onverwacht huwelijksaanzoek vanaf het podium, met een vreugdevolle “ja” als antwoord.

From the Heart

In de Puppi’s Plee Sessies brachten deze hardcore-artiesten uit Rotterdam een rauwe, emotionele show. Ondanks de hitte bleef het publiek bewegen. De set eindigde met een eerbetoon aan Puppi, een fan van Baroeg die vorig jaar overleed.

Nanowar of Steel

De Italiaanse band Nanowar of Steel betrad het hoofdpodium in opvallende outfits en bracht een energieke show vol gekkigheid. De tent was tot de nok toe gevuld, en het publiek deed fanatiek mee.

Buried

Op het Puppi’s Plee Sessie-podium, met veel van dezelfde fans als tijdens From the Heart, viel een jongen op in de moshpit met zijn scooterhelm.

Brutus

Deze Belgische post-hardcore band, bestaande uit slechts drie leden, bracht een unieke mix. Hoewel het podium weinig werd benut, kon hun muziek het publiek bekoren.

Skapiche?!

Afsluitend op het podium, bracht deze acht leden tellende ska-band Nederland aan het dansen. De zangeres, die ook in Baroeg werkte, leidde het publiek in een energieke performance.

Katatonia

De afsluiter op het hoofdpodium, de Zweedse progressive metalband Katatonia, kon niet iedereen overtuigen. De tent begon vol, maar sommigen verlieten vroegtijdig vanwege de geluidsoverlast van het nabijgelegen Stroomstoot podium.

Baroeg Open Air 2023 zal zeker in de herinneringen blijven als een heet, levendig en geslaagd festival met een gevarieerde line-up en een publiek dat voor de muziek leefde.

Foto’s (c) Megan Keijzer

Deel: