Helaas was dinsdag alweer de allerlaatste dag van Sziget 2023. Ook aan deze jubileumeditie moest ooit een einde komen. Precies dertig jaar na de eerste keer dat het festival plaatsvond, was dit een week om nooit meer te vergeten.

Hannah Grae

De eerste act op deze laatste dag was de Britse Hannah Grae. Met haar nummer ‘Time Of Your Life’ kwam ze twintig minuten later dan gepland het podium op. Hoewel de zangeres pas in 2022 voor het eerst muziek heeft uitgebracht, stond ze heel zelfverzekerd op het podium. Haar eerste echte EP kwam eerder dit jaar uit, dus heel veel nummers om te spelen had ze nog niet. Zo speelde ze onder andere ook een cover van ‘What’s Up?’ van 4 Non Blondes.

Na een paar liedjes kondigde ze het volgende nummer aan dat ze ging spelen. Dit was ‘Jaded’. Dit was de eerste keer dat ze dit nummer live zou spelen. Bij haar single ‘Propaganda’ vroeg ze het publiek om haar bij de refreinen te helpen door ‘It’s probably propaganda’ mee te zingen. Dit zorgde voor veel enthousiasme bij de mensen die waren komen kijken, iedereen zong mee.

Dzsúdló

Omdat het optreden van Yung Lean helaas af was gelast, werden een aantal andere optredens op de Main stage verschoven. Zo kwam het dat de Hongaarse rapper Dzsúdló (spreek uit: Jude Law) nu om half zes begon.

Voordat de rapper zelf het podium opkwam, liepen er eerst een stuk of acht dansers het podium op. Ze waren allemaal verkleed met een toga en een motorhelm, waardoor je hun gezicht niet kon zien. Terwijl er vlammenwerpers afgingen begonnen ze aan hun explosieve choreografie. Terwijl ze nog bezig waren, kwam Dzsúdló het podium op. Voor de Main stage had zich al een enorme menigte verzameld. Hoewel zijn hele repertoire in het Hongaars is, en er dus voor de meeste internationale bezoekers niets van te verstaan is, maakte dat niets uit. Alle Hongaarse bezoekers leken zich verzameld te hebben en zongen wel mee.

Krúbi

De volgende act in de Freedome was ook een Hongaarse rapper. Krúbi begon om kwart voor zeven aan zijn set. Hoewel het Sziget-festival een van de meest internationale festivals in de wereld is, zowel qua bezoekers als qua optredens, was het leuk om te zien dat er ook zoveel aandacht was voor Hongaarse artiesten. Op deze dag en dit optreden was dit al helemaal te merken. De Freedome barstte uit zijn voegen, zo druk was het.

Krúbi kwam het podium op in een heel bijzondere outfit. Hij droeg een Huzarenuniform met de kleuren van de Hongaarse vlag. Op de schermen bij het podium werd een enorme afbeelding van ‘koningin Victoria’ getoond, een vrouwelijke versie van Orbán, de premier van Hongarije.

Het werd meteen duidelijk dat deze rapper een sterke mening had over de Hongaarse regering. Hoewel ook zijn set volledig in het Hongaars was, was het toch duidelijk te merken dat hij de draak stak met vele bekende figuren. Zo haalde hij op een gegeven moment ook een Orbán-pop tevoorschijn, die hij met grote moeite op zijn gezicht een kus gaf. Het publiek juichte erop los. Een set vol energie en ontzettend veel gejoel uit het publiek, dit optreden was er een om niet snel te vergeten.

girl in red

Net voor de op een na laatste act op de Main stage zou beginnen, begon het te regenen. Dit was gelukkig de enige regen die de hele week was gevallen. Lekker verfrist door de korte bui was het publiek er helemaal klaar voor. Op het moment dat girl in red, oftewel Marie Ringheim, aan haar optreden begon, was het publiek oorverdovend. Hoewel de meeste mensen vooraan op Billie Eilish zaten te wachten, was er ook een hele grote opkomst voor deze Noorse zangeres.

Ringheim had duidelijk ook veel zin in haar optreden. Ze sprong en danste het podium over, terwijl ze af en toe ook aan het headbangen was. Met nummers als ‘girls’ en ‘I wanna be your girlfriend’ waren er genoeg liedjes waarin de zangeres haar liefde voor vrouwen bezong. Erg relatable voor een groot deel van het publiek, dat met allemaal regenboogvlaggen liep te zwaaien.

Sleaford Mods

Een bijzonder optreden stond voor later op de avond gepland. Het Engelse duo Sleaford Mods kwam optreden in de Freedome. Dit duo, bestaande uit zanger Jason Williamson en muzikant Andrew Fearn, namen hun plaats in op het podium en gingen los.

Williamson draaide zich een kwartslag, met zijn gezicht naar de zijkant van het podium, en bleef de rest van het concert zo staan. Fearn bleef achterop het podium en sprong een beetje heen en weer. Deze twee, zo alleen op het podium, zagen er een beetje maf uit maar dat leek het publiek niet te deren. Die dansten erop los.

Billie Eilish

Toen was het dan eindelijk tijd voor de allerlaatste show op de Main stage, iets waar veel mensen al de hele week naar uitkeken. Vanaf een uur of vijf in de ochtend zaten de echte fans al voor het podium te wachten. Die hoopten het beste plekje te bemachtigen en het vol te houden daar de hele dag te wachten. Gedurende de dag werd deze groep steeds groter, waardoor hij bij de andere shows op de Main stage ook echt een stuk drukker was dan de andere dagen. Toen het eindelijk zover was, was het hele gebied rondom het podium afgeladen. Van de wegen aan de zijkanten tot aan het reuzenrad aan de achterkant, het stond volledig vol. Tijdens een muzikale intro sprong ze plotseling uit het midden van het podium de lucht in. Na deze bijzondere entree begon ze aan haar set met het nummer ‘bury a friend’.

Nadat ze een aantal upbeat nummers speelde, zong ze een medley van ‘idontwannabeyouanymore’ en ‘lovely’. Ook speelde ze haar gloednieuwe single ‘What Was I Made For?’, die ze schreef voor de nieuwe ‘Barbie’ film. Hoewel Eilish prachtig live kon zingen en dit ook echt wel te horen was, was het jammer om te horen hoe erg ze op haar backtrack leunde. Bij sommige nummers was het zelfs erg lastig om haar eigen stem te onderscheiden van deze backtrack. Later in het optreden werd dit gelukkig een stuk beter.

Vooral op het moment dat ze aan het akoestische deel van haar optreden begon. Ze nam plaats op een stoel op het podium, samen met haar broer Finneas die gitaar speelde. Daar speelden ze drie nummers. Doordat ze maar met zijn tweeën op het enorme podium waren, gaf het een heel intieme sfeer aan de nummers. Bij het nummer ‘TV’ speelden ze samen gitaar.

Het nummer ‘Lost Cause’ sloot ze erg bijzonder af. Tot aan dat moment had de zangeres nog niet echt gedanst, behalve wat heen en weer te springen. Plotseling sprong ze in een split, midden op het podium. De fans gilden erop los. Haar set eindigde met haar twee grootste nummers. Eerst kwam de megahit ‘bad guy’, die eindigde in een enorme confettiregen. Als laatste zong ze ‘Happier Than Ever’. Met een set van uiteindelijk vijfentwintig nummers was dit een prachtig einde van Sziget.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: