De familie van de Amerikaanse zangeres Jan James had een soort vakantiepark voor sportvissers in Michigan, waar zij opgroeide. Zelf leerde ze het zingen in de kerk en al vroeg had zij door dat zij hier haar bestaan van wilde maken. Ze kwam haar huidige partner, gitarist/componist Craig Calvert tegen toen zij beiden op Michigan State University zaten. Samen vertrokken ze naar Chicago, waar het duo onder meer in Buddy Guy’s Legends en House Of Blues speelde. Hun eerste album, met de titel ‘Last Train’, verscheen in 1992 en werd twee jaar later opgepakt door het Nederlandse  platenlabel Provogue, waarna het balletje echt pas ging rollen. Met enige regelmaat verschenen er cd’s en langzamerhand bouwden Jan en Craig een solide reputatie op.

Onlangs verscheen het nieuwe solo album van Jan James, ‘Time Bomb’, met daarop dertien door James en Calvert zelf geschreven nummers. Ten opzicht van de vorige albums liggen de huidige ontwikkelingen in de maatschappij ten grondslag voor de teksten van enkele van de nummers. Luister hiervoor maar naar nummers als ‘Desparate Times’, een beschrijving van de huidige toestand in de wereld, en ‘Blood On Your Hands’, wat een directe beschuldiging is aan de Amerikaanse oud-president Trump en de gebeurtenissen op 6 januari 2001. Er staan gelukkig ook vrolijkere nummers op het album, zoals ‘Swinging In The Sweet Sunshine’ en ‘Love Is The Answer’.

Muzikaal bevinden we ons midden in de soulvolle blues met een neiging naar de stevigere kant van het muzikale spectrum. Jan James heeft een prachtig vol stemgeluid met nét dat rauwe randje, dat zo mooi bij dit genre past. Zij en haar partner Craig Calvert, die te horen is op gitaar en bas, worden ondersteund door een groep uitstekende muzikanten, waaronder toetsenman Bob Long, harmonicaspeler David Seman en drummer Jake Loomis. Bart Kamp, ons allen bekend (althans, dat mag ik hopen), speelt op ‘Love Is The Answer’ mee op bas. Van nummers met politieke inhoud tot songs over liefde en geluk is ‘Time Bomb’ een prachtig en eerlijk album geworden. Een meer dan uitstekende release en wat mij betreft een absolute aanrader. (8/10) (Blue Palace Records)

Deel: