Het is duidelijk dat men als Level 42-fan erg enthousiast mag over releases van de oprichters van de band. Een paar jaar geleden hoorden we het rockende werk van Mark King met Gizmodrome, twee jaar geleven bracht Phil Gould zijn ‘Beautiful Wounds’ uit, en nu in 2023: het langverwachte album van Mike Lindup, ‘Changes 2′.

Mike’s nieuwe album kwam uit op 28 juni 2023. 12 Nummers, en hierop samenwerkingen met onder anderen Ursula Rucker, Tony Momrelle, Alex Wilson, Jon Culshaw en Omar. Mike brengt ook enkele van zijn vrienden mee om mee te jammen: Alex Hutching, Dominic Miller, Yolanda Charles, Miles Bould, Chris Franck, Manu Katche en Mark King – om er maar een paar te noemen.

Zijn nieuwe album begint met de drie nummers die hij uitbracht voorafgaand aan de release van het album, ‘Time To Let Go’, ‘You Just Can’t Live As An Island’ en ‘Atlantia’. Elk van deze nummers, op zichzelf, zijn solide singles en demonstreren het niveau en de complexiteit van de volgende albumtracks. Mike is in staat om onderwerpen als ras, verdeeldheid, liefde en politiek te behandelen en deze te doordrenken met zijn niet-predikerige morele argumenten, perspectieven en wederzijds fatsoen en respect. Mike’s jazz-, soul-, R&B-, funk-, pop-, Latin- en zelfs discoroots komen duidelijk naar voren in dit aanbod. Er staan dan ook geen fillers op zijn album. Elk nummer biedt een kijk op aspecten van onze gedeelde menselijkheid; nummers als ‘Could It Really Be’, ‘World Is Ready’, ‘Teflon Don’, ‘David (Goodbye To You)’, ‘Fragile Heart’, ‘I Saw You In My Dreams’ en ‘Courage To Change’.

Fans hadden verwachtingen die hooggespannen waren voor deze release. Mike’s debuut soloalbum ‘Changes’ (1990) wordt door velen als een van hun favoriete albums aller tijden beschouwd. Dus toen we het album binnen kregen ware we behoorlijk geïntrigeerd door wat we zouden kunnen horen. We werden niet teleurgesteld. Sterker nog, het is een van de beste werken is die Mike heeft gedaan. Dat zegt wel iets, gezien al zijn andere geweldige projecten, als bijvoorbeeld Da Lata en Level 42. Het is een perfecte boekensteun voor zijn originele solo-epos! Het productieteam van Lindup, Toni Economides en Mike Patto heeft ook geweldig werk geleverd met de mix, het gevoel en het geluid van dit album. Ook de achtergrondartiesten klonken perfect! Er is absoluut niets negatiefs aan dit album, behalve het feit dat de reguliere radio het mogelijk zal negeren en de wereld van muziek zal beroven en een man die het verdient om gehoord en gevierd te worden! (10/10) (Knapdale Records SGO Muziek)

Deel: