Op donderdagavond 22 juni bracht het Brits-Amerikaanse muziekduo Young Gun Silver Fox een golf van zomerse klanken naar het podium van de 013 in Tilburg. Andy Platts (Young Gun) uit het Verenigd Koninkrijk en Shaun Lee (Silver Fox) uit Amerika hadden beide al een succesvolle carrière toen ze de superband vormden om muziek te maken in het genre dat bekend staat als yachtrock. Met hun heerlijke mix van softrock, soul en r&b hebben ze al menig muziekliefhebber weten te bekoren. Het concert van Young Gun Silver Fox was een herpland optreden, oorspronkelijk gepland op 9 december 2022.

Yachtrock, een genre dat zijn hoogtijdagen beleefde in de jaren ’70 en ’80, vindt in Young Gun Silver Fox een moderne belichaming. Het duo heeft de essentie van yachtrock gevangen en gecombineerd met eigentijdse invloeden. Hun muziek is een weelderige en zonnige soundscape waarin melodieuze klanken de kustlijn doordrenken en ritmes als wuivende palmbomen dansen. Met een discografie bestaande uit vier albums, waaronder het recente ‘Ticket to Shangri-La’ uit 2022, heeft Young Gun Silver Fox bewezen dat ze meesters zijn in het creëren van tijdloze muziek die je meeneemt naar een tropisch paradijs.


De avond werd geopend door de Londense band Super DB, die het publiek trakteerde op een onderscheidende en dansbare mix van pop en disco. Geïnspireerd door grootheden als Earth Wind & Fire en Daft Punk, wist Super DB een funky 80’s sound neer te zetten die goed werd ontvangen door het aanwezige publiek. In 2016 kwam hun debuutalbum ‘Death By Disco’ uit, dat in 2021 werd opgevolgd door ‘Écoute Ça’, ondanks het verschrikkelijke overlijden van bandlid en medeoprichter Matt Dibble. Met een nieuwe samenstelling, een strakke drummer Jon Wills, de te verlegen overkomende maar erg getalenteerde bassist Indigo Pearce en de tweeling JP en JM Sutcliffe op gitaar en keyboards/keytar zorgde Super DB voor een energieke start van de avond.

Toen was het tijd voor het langverwachte optreden van Young Gun Silver Fox. Vanaf het moment dat ze het podium betraden met het nummer ‘Still Got It Goin’ On’ werd het publiek meegesleept in een muzikale reis vol meeslepende melodieën en aanstekelijke grooves. Hoogtepunten van de avond ‘Kids’ en ‘Rolling Back’ toonden het vermogen van het duo om tijdloze pop en soul te combineren met een eigentijdse flair.

Andy Platts en Shaun Lee hadden een uitstekende interactie met het publiek en creëerden een ontspannen en vrolijke sfeer. Tijdens het voorstellen van de band kondigde Young Gun Silver Fox aan als “The Irresistable” maar versprak zichzelf iets. Dit leidde tot hilariteit in de zaal toen er meerdere aankondigingen volgden met woorden die met een “i” begonnen. Silver Fox Shaun Lee speelde hier slim op in door zichzelf als “imbecile” en “incontinent” te introduceren, tot groot vermaak van de volle 013.

De setlist van de avond was perfect samengesteld en omvatte nummers van verschillende albums. Naast eerder genoemde nummers werden ook tracks als ‘West Side Jet’, ‘Long Distance Love Affair’, ‘You Can Feel It’ en ‘Love Guarantee’ met veel enthousiasme ontvangen door het publiek, net als nieuwe track ‘Moonshine’, die pas voor de derde keer op de setlist stond. De mannen pakten het publiek in van begin tot einde, met climax ‘Lolita’, dat werd gespeeld als afsluiter van de reguliere set.

Het publiek liet zich niet lang wachten en riep om een toegift. Young Gun Silver Fox gaf gehoor aan de smeekbeden en kwam terug voor een enerverende encore. Ze trakteerden het publiek op de nummers ‘Tip of the Flame’ en ‘Kingston Boogie’, waarmee ze de avond in stijl afsloten. Young Gun Silver Fox was een traktatie voor liefhebbers van yachtrock en muziekliefhebbers in het algemeen. Met hun perfect gecureerde materiaal, dat alle beste elementen van de jaren ’70 tot ’80 pop en soul omvat, hebben de mannen bewezen dat ze de nieuwe vaandeldragers zijn van dit betoverende genre.

Foto’s (c) Marjolein Tap

Deel: