Sinds dat Oasis uit elkaar spatte heeft Noel Gallagher met zijn formatie Noel Gallagher’s High Flying Birds een aantal uitstekende solo albums gemaakt. Daarvan was de vorige, ‘Who Built The Moon’ uit 2017, een nogal bonte verzameling van verschillende stijlen. Er verschenen daarna drie EP’s en een compilatie album, maar nu is er eindelijk weer een volwaardig album: ‘Council Skies’. Waarop Noel weer terug grijpt naar het schrijven van pakkende liedjes zoals hij dat als geen ander kan.

Het was geen verrassing dat voormalig Smiths gitarist Johnny Marr zijn medewerking had verleend aan de eerste single ‘Pretty Boy’ die zo bij de stem van Morrissey had kunnen passen. Die Smith invloed klinkt ook door in ‘Think Of A Number. ‘De tweede single ‘Easy Now’ had dan weer het vertrouwde Oasis geluid. Het was in de jaren ’90 ongetwijfeld net zo’n klassieker als ‘Wonderwall’ geworden. Ook ‘Trying to Find a World That’s Been and Gone: Part 1′ had bij zijn oude band niet misstaan en is een ballad die past in de lijn van Oasis klassiekers als ‘Don’t Look Back In Anger’, ‘Half The World Away’ of ‘The Masterplan’.

Noel lijkt op ‘Council Skies’ sowieso terug te grijpen naar het verleden. Want lijkt die riff in ‘There She Blows!’ niet heel erg op de riff van ‘Come Together’ van The Beatles? Ook grijpt hij terug naar de Phil Spector achter Wall Of Sound die ook op zijn eerste solo album doorklonk in licht orkestrale nummers met ‘I’m Not Giving Up Tonight’, ‘Open The Door, See What You Find’, het uptempo ‘Love Is A Rich Man’ en ‘We’re Gonna Get There In The End’ met jaren ’60 achtige blazers die zo uit ‘Happy Together’ van The Turtles hadden kunnen komen.

Vernieuwend naar nieuwe paden zoals zijn vorige album is ‘Council Skies’ niet, maar Noel doet hierop simpelweg waarin hij het beste is: het schrijven van pakkende melodieën. Daarbij is geen enkel zwak nummer te vinden op ‘Council Skies’. In ieder geval op de reguliere versie. Er is ook een deluxe editie met extra nummers. Daarvan is de John Lennon cover ‘Mind Games’ aardig, maar de instrumentale nummers wat overbodig. Van de remixen zijn enkel die Robert Smith (jawel, van The Cure) maakte van ‘Pretty Boy’ en de Pet Shop Boys van ‘Think Of A Number’ geslaagd. Maar eigenlijk had die bonusdisc er niet bij gehoeven, want ‘Council Skies’ is op zichzelf al een uitstekend nieuw deel aan de post Oasis carrière van Noel Gallagher. (9,0/10) (Sour Mash)

Deel: