Gaynor Hopkins, beter bekend als Bonnie Tyler, geboren op 8 juni 1951 te Skewen, Wales viert vandaag haar 72e verjaardag. Tyler zong de eerste zeven jaar van haar muzikale carrière in lokale cafés en clubs voordat ze in 1975 een platencontract ondertekende bij RCA. In 1977 bracht ze haar debuutalbum ‘The World Starts Tonight’ uit, de daarvan komende single ‘Lost in France’ werd een redelijke hit.

Het jaar erop bracht de zangeres de single ‘It’s a Heartache’ uit, dat werd een wereldwijde hit met hoge noteringen in de diverse hitlijsten. Na het in 1979 winnen van het 10e World Popular Song Festival besloot Tyler om de countrymuziek om te ruilen voor de rock & roll. Tyler’s carrière behaalde een hoogtepunt toen ze ging samenwerken met producer Jim Steinman (die ook verantwoordelijk was voor de successen van onder andere Meat Loaf), deze samenwerking resulteerde in twee enorme hits, te weten ‘Total Eclipse of the Heart’ en ‘Holding Out for a Hero’. Gedurende deze periode mocht ze twee Brit Awards in ontvangst nemen en drie Grammy Award-nominaties.

Tyler’s wisseling van rock naar pop en soft rock in de jaren ’90 leidde tot succes in centraal Europa met de singles ‘Bitterblue’, ‘Fools Lullaby’ en ‘Making Love Out of Nothing at All’. In 2003 maakte de zangeres een comeback met ‘Si demain…’ (een duet met Kareen Antonn), de single stond gedurende 10 weken op de toppositie in de Franse top 40. Tyler’s studio album ‘Rocks and Honey’ (2013) behaalde middelmatig succes in Europa, met de single ‘Believe in Me’ werd ze uitgezonden naar het Eurovisie Songfestival van dat jaar.

Tyler’s kenmerkende, schorre stemgeluid (het gevolg van een operatie aan haar stembanden), wordt vaak vergeleken met die van artiesten als Rod Stewart en Kim Carnes. De zangeres wordt vaak de ‘International First Lady of Rock’ genoemd, twee van haar singles staan aan de top van de lijst van ‘best-selling singles of all time’.

Deel: