Op een warme donderdagavond werd het prachtige Weert overspoeld door de funky klanken van de Fun Lovin’ Criminals. De legendarische band uit New York, bekend om hun unieke mix van filmische hiphop, rock-‘n-roll, blues-jazz en latin-soul, bracht een spetterend concert in de intieme setting van De Bosuil. Het publiek werd getrakteerd op een avond vol muzikale hoogstandjes en vermakelijke verhalen, en de band bewees eens te meer waarom ze nog steeds geliefd zijn bij muziekliefhebbers over de hele wereld.

Met hun wereldwijde multi-platina debuutalbum ‘Come Find Yourself’ uit 1996 maakten de Fun Lovin’ Criminals een verpletterende entree in de muziekscene. De bekende hitsingle ‘Scooby Snacks’, die samples bevat van iconische Tarantino-films zoals ‘Reservoir Dogs’ en ‘Pulp Fiction’, veroverde al snel de hitlijsten en behaalde succes over de hele wereld.

Fun Lovin’ Criminal

Het optreden in De Bosuil begon met een groovende versie van ‘The Fun Lovin’ Criminal’, waarbij het publiek direct in de juiste sfeer werd gebracht. Brian ‘Fast’ Leiser, de charismatische frontman in zijn gentleman verschijning, nam meteen de leiding met zijn onweerstaanbare vocals. Zijn stem, doordrenkt van zowel soul als attitude, vulde de zaal en liet niemand onberoerd. Samen met zijn veelzijdige talent op bas, toetsen en trompet zorgde hij voor een solide basis voor de rest van de band.

Het ritme werd strak gehouden door drummer Frank Benbini, die met zijn energieke spel en meeslepende percussie het publiek in beweging bracht. Benbini wist moeiteloos te schakelen tussen verschillende stijlen en zorgde voor een dynamische drive in de nummers. Daarnaast deelde hij regelmatig de microfoon met Leiser, wat resulteerde in sterke samenzang en een extra dosis charisma op het podium.

Zorgvuldige Fun Lovin’ Criminals

Gitarist Naim Cortazzi voegde een vleugje rock-‘n-roll en blues toe aan de mix. Zijn vurige gitaarspel zorgde voor de nodige rauwheid en zinderende solo’s die het publiek in extase brachten. Zowel Leiser als Cortazzi wisten hun instrumenten meesterlijk te bespelen en toonden hun vakmanschap in elke noot die ze speelden.

Het repertoire van de avond bestond uit een zorgvuldig samengestelde selectie van nummers uit het rijke oeuvre van de band. Klassiekers zoals ‘Scooby Snacks’ en ‘Love Unlimited’, die de toegift tot een hoogtepunt brachten, alsmede ‘The Fun Lovin’ Criminal’ zorgden voor een nostalgische trip naar de jaren 90, terwijl nieuwere nummers zoals ‘Get Your Coat’ en ‘We The Three’ bewezen dat de band nog steeds relevant en fris klinkt.

Naast de muziek maakten de Fun Lovin’ Criminals indruk met hun vermogen om het publiek te vermaken met verhalen en anekdotes. Leiser nam regelmatig de tijd om tussen de nummers door te praten en de sfeer te verhogen met zijn humor en charme. Het voelde alsof je even deel uitmaakte van zijn avonturen in de grote stad, waarbij muziek, drugs, misdaad en existentiële verveling centraal stonden. Een duidelijk teruggekopte publieksparticipatie rees bij ‘Smoke it’, waarbij een flink deel van de zaal de text letterlijk mee zong.

Scooby Snacks

Het hoogtepunt van de avond was zoals al gezegd bij de toegift, toen de mannen hun bekendste nummers ten gehore brachten. Het zwoele ‘Love Unlimited’ en de beruchte hit ‘Scooby Snacks’, waarbij het publiek dan toch eindelijk uit volle borst meezong en danste op het funky ritme, zorgden ervoor dat het dak er af ging. De band gaf een energieke uitvoering van ‘Scooby Snacks’ en slaagde erin om de magie van het origineel volledig tot leven te brengen.

Bij het concert van de Fun Lovin’ Criminals in De Bosuil bewees de band bewees nogmaals dat ze meesters zijn in het combineren van verschillende genres en het creëren van een unieke, meeslepende sound. Met hun charismatische frontman, strakke ritmesectie en virtuoze gitaarspel wisten ze het publiek te betoveren en een onvergetelijke avond te bezorgen. De vrienden uit New York zijn nog steeds in topvorm en blijven het publiek wereldwijd verleiden met hun tijdloze muziek en ongeëvenaarde podiumaanwezigheid.

Foto (c) Johan Horst

Deel: