Zondagavond bracht Fred Wesley and the JB’s de funk naar The Effenaar in Eindhoven, en het publiek werd getrakteerd op een onvergetelijke avond vol met funky vibes.

Wesley, die bekendheid verwierf als bandleider van James Browns’ begeleidingsband The J.B.’s, toonde zijn meesterschap met vloeiende riffs en gedurfde, chirurgisch nauwkeurige solo’s die kenmerkend waren voor het geluid van funk. Samen met George Clinton en Bootsy Collins speelde hij een sleutelrol in het tillen van funk naar een hoger niveau. Vandaag de dag speelt en neemt hij op met zijn eigen jazz-funkband, de New JBs, en is hij een van de drie leden van de innovatieve ‘Klezmer-funk’ samenwerking Abraham Inc.

Het optreden ving aan waarbij geen twijfel mogelijk was over de sfeer van de avond: Funk! De band betrad het podium met een energieke uitstraling die meteen de aandacht van het publiek greep. Het geluid was strak en de ritmesectie legde een solide basis neer waarop de blazerssectie kon schitteren. Gary Winters blies de sterren van de hemel op de trompet, terwijl Fred Wesley zijn trombone liet zingen met zijn karakteristieke klank.

Een van de hoogtepunten van de avond was ongetwijfeld de gastoptreden van Martha High, die haar vocale kracht ten volle liet horen op nummers als ‘House Party’ en ‘Cold Sweat’. High werkte nauw samen met James Brown gedurende vele jaren en nam met hem op en toerde over de hele wereld. Haar soulvolle stem vulde de zaal en bracht het publiek in beweging. Het was een genot om haar samen met de band te zien optreden en de chemie tussen hen was voelbaar.

Het repertoire van de avond was goed samengesteld, met zowel klassiekers als verrassende keuzes. Het publiek werd getrakteerd op bekende nummers zoals ‘Chameleon’ van Herbie Hancock, waarbij de band hun eigen funky draai eraan gaf. Jay Rodriguez voegde een extra dimensie toe met zijn saxofoon- en fluitspel, waardoor het geluid van de band nog rijker en levendiger werd. Het was duidelijk dat Fred Wesley en zijn mannen niet bang waren om hun eigen stempel op de muziek te drukken en te experimenteren met verschillende arrangementen.

Het technische vakmanschap van de bandleden was indrukwekkend. De strakke grooves, de soepele overgangen en de samenhang tussen de muzikanten getuigden van jarenlange ervaring en muzikaliteit. Het publiek kon niet anders dan meebewegen op de opzwepende ritmes en genieten van de virtuositeit op het podium. Die virtuositeit verlangde hij ook van de zaal, die hij het funky ‘Bop to the Boogie’ door Eindhoven liet meezingen. Sowieso zat Wesley de hele avond op de praatstoel, want tussen de nummers door had de legende een flinke dosis interactie met het publiek.

Het optreden van Fred Wesley and the JB’s werd een waar funkfeest. De band bracht de klassieke funk naar een nieuw niveau met hun energieke spel en creatieve interpretaties. Het was een avond vol met onvergetelijke momenten, waarbij het publiek werd meegenomen op een muzikale reis vol groove en soul. Fred Wesley blijft zijn rijke muzikale kennis delen met jonge muzikanten over de hele wereld, en zijn optreden in De Effenaar was daar het levende bewijs van.

Foto’s (c) Rita Kuenen

Deel: