De bassist van The Smiths, Andy Rourke, is overleden. Het overlijden van Rourke werd vandaag (19 mei) bekendgemaakt door voormalig bandlid Johnny Marr op sociale media. Volgens Marr’s verklaring overleed Rourke na een langdurige ziekte met alvleesklierkanker.

Marr bracht ook eerbetoon aan zijn voormalige bandlid en schreef: “Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon getalenteerde muzikant door muziekliefhebbers.”

The Smiths

Andy Rourke was vooral bekend als de belangrijkste bassist van The Smiths tussen 1982 en 1986, en opnieuw van 1986 tot 1987. Rourke speelde op alle vier de studioalbums van The Smiths: ‘The Smiths’ uit 1984, ‘Meat Is Murder’ uit 1985, ‘The Queen Is Dead’ uit 1986 en ‘Strangeways, Here We Come’ uit 1987.

Buiten The Smiths vormde Rourke ook de supergroep Freebass, samen met Peter Hook van New Order en Mani van The Stone Roses. Hij nam ook op met The Pretenders voor hun album ‘Last of the Independents’ uit 1994, Killing Joke en Moondog One met voormalig Oasis-gitarist Bonehead.

Rourke ontmoette Marr op 11-jarige leeftijd, waarbij ze samen muziek speelden in de muziekruimte van hun school. Vier jaar later, na het verlaten van school, richtte Rourke The Smiths op in Manchester samen met Marr, Morrissey en drummer Mike Joyce in 1982.

Andy Rourke is 59 jaar oud geworden.

Na het nieuws van het overlijden van Rourke hebben verschillende muzikanten en leden van de industrie op sociale media eerbetoon gebracht aan de overleden bassist.

Deel: