Een band die alweer een flink aantal jaren met succes aan de weg timmert is de uit Nijmegen afkomstige band Black Bottle Riot. In 2008 opgericht volgden tournees en optredens op festivals in binnen- en buitenland. Er verschenen inmiddels al vier eerdere cd’sban de band: ‘Black Bottle Riot’ (2011), ‘Soul In Exile'(2013), ‘III: Indigo Blues’ (2015) en ‘Fire’ (2019). De band is daarbij ook al eens een keer uitgeroepen tot ‘probably Europe’s best Southern Rock band’. Black Bottle Riot bestaat uit Simon Snel (zang, gitaar), Mike Sedee (gitaar), Jaap van de Berg (bas) en Mark Weerts (drums).

Onlangs is de vijfde cd van de bluesrockers uitgekomen, met de titel ‘That’s Amore’. Op het album staan tien door de band zelfgeschreven nummers en als leuke toevoeging een cover van de Amerikaanse tex-mex-rockgroep Los Lobos (bekend van ‘La Bamba’ uit 1987). Naast de vier vaste leden van de band horen we als toegevoegde waarden saxofonist Martijn ‘Tinez’ van Toor en toetsenist Thijs Schrijnemakers (die dan weer bekend is van het project Orgel Vreten), die beiden bijdragen aan het soulvolle geluid van de plaat. De productie van het album was in handen van Sebastiaan van Bijlevelt en de plaat is opgenomen in de Galloway Studio in Nijmegen. De band heeft het zich tot doel gesteld dit album live in de studio, dus zonder overdubs, correcties, ander gerommel en dergelijke, op te nemen. En dat is dan ook duidelijk te horen.

Buiten het pure geluid is ook duidelijk de spontaniteit en het speelplezier waar te nemen. Muzikaal staat de band middenin de rockende blues, waarbij invloeden uit garagerock, tex-mex en soul duidelijk te voelen zijn. Ik gebruik hier expres de bewoording ‘voelen’ in plaats van ‘horen’ omdat het hier om het onderbuikgevoel gaat. En dat geldt niet alleen voor de muziek. Ook tekstueel hebben de heren echt wel wat te vertellen. Luister maar eens naar de geweldig lekkere nummers ‘Long Road Ahead’, ‘Salt To The Sea’ en ‘Hard Bargain’. Met ‘That’s Amore’ heeft Black Bottle Riot dan ook wederom een uitstekend album uitgebracht. Mijn inziens is Black Bottle Riot een van de beste Nederlandse blues-/rockbands van het ogenblik. (8/10) (Semper Surditas – Sonic Rendezvous)

Deel: