Britse zangeres Jessie Ware brengt met ‘That! Feels Good!’ een feelgood album uit waar je u tegen zegt. Van begin tot eind neemt Ware je mee door een muzikale tocht vol swing, funk, disco, soul R&B en pop. Een waar feestje om te beluisteren.

‘That! Feels Good!’ is het vijfde album van Jessie Ware. De zangeres brengt al jaren muziek uit met een vleugje soul en R&B. Maar ditmaal gaat de focus meer dan ooit naar de disco en funk. Het is geïnspireerd op de klanken van ‘Remember Where You Are’, een nummer op haar vorige album ‘What’s Your Pleasure?’. Het is makkelijk bands als Chic en Sister Sledge terug te horen op dit nieuwe album.

Met single ‘Free Yourself’ kondigde Ware het album aan. Een geweldig disconummer dat klinkt alsof het in de jaren 70 is gemaakt. Het aanstekelijke nummer – met name door de drums, speelse piano en Ware’s sterke vocalen – is de perfecte aankondiging geweest voor het album. Op ‘That! Feels Good!’ is het dan ook een van de hoogtepunten. Voor Ware letterlijk, want zelfliefde is een onderwerp dat ze niet uit de weg gaat. Ook nu niet. Zwoele jaren 70 disco dus. Maar nee, dit komt uit de 21e-eeuw.

Jessie Ware heeft zich laten inspireren door vrouwelijke disco grootheden als Chaka Khan en Donna Summer. En dat is te horen. Niet alleen muzikaal heeft het album veel weg van iets wat deze powervrouwen hadden kunnen maken, ook vocaal komt Ware in de buurt. En dat is een prestatie. Ware mag zich met recht de discoqueen van de 21e eeuw noemen.

De energieke ritmes en groovy baslijnen maken dit album helemaal af. Toch is niet alles volledig disco. Ware weet zich ook prima uit de voeten te maken op soulvolle nummers ‘Hello Love’, ‘Begin Again’ en ‘Lightning’. Maar de funk blijft present. Het zijn hierdoor fijne afwisselingen tussen de energieke disco door.

Titelnummer ‘That! Feels Good!’ is de opening van het album. Met een baslijn waar Nile Rodgers jaloers op zal zijn, weet Ware het album vanaf de eerste noten vorm te geven. Ook thematisch. Want Ware gaat, zoals eerder aangegeven, seksuele thema’s niet uit de weg in haar teksten. En dat is precies de boodschap van dit nummer en daarmee ook van het album. Houd van jezelf en bevrijd jezelf, want dat voelt goed.

Dit persoonlijke thema pakt ze op en laat ze niet meer los. Aan het verbergen van de betekenis van haar teksten doet Ware ook niet. Iets wat in de jaren 70 nog wel werd gedaan. Zo laten ‘Freak Me Now’ en ‘Shake The Bottle’ er geen gras over groeien. Ware’s muziek kan met recht sexy disco genoemd worden.

Het is al het vijfde album van de in Nederland nog redelijk onbekende Ware, maar het zou haar doorbraak kunnen en misschien wel moeten zijn. Niemand die stil kan zitten bij deze feelgood muziek. Of dit nu is door de aanstekelijke drums of de synthesizers. Ware en haar producers hebben ‘That! Feels Good!’ bijna perfect in elkaar gezet. Luisteren wordt zeker aanbevolen want: Dat! Voelt Goed! (9/10) (PMR Records/EMI Records)

Deel: