De Amsterdamse formatie EUT kondigt vandaag hun gloednieuwe album ‘Be My Reactor’ aan. Op hun derde langspeler zoekt EUT de diepten op. Gemaakt tijdens het grootste deel van de corona-pandemie, was er plotseling niets om naar om naar uit te kijken. Dit inspireerde zangeres Megan de Klerk om zich dieper tot haar persoonlijke leefomgeving te keren. De plaat verschijnt op 8 september 2023 bij V2 Records.

‘Be My Reactor’ is EUT’s eerste compleet zelfgeproduceerde plaat. Vrij van deadlines en tourschema’s nam de band de tijd voor het bevlogen experiment. Qua geluid heeft het album meer gemeen met schemering dan met de zonovergoten landschappen waar ze eerder het hof maakten. Het album kaart donkere thema’s aan zonder de pure lol van het schrijven op te offeren. “Op ‘Be My Reactor’ proberen we ons met sexy en persoonlijke liedjes uit de put te trekken”, aldus Megan.

Zo ook met ‘Stoned’, de single die zij vandaag uitbrengen. “’Stoned’ gaat over het vechten met een laag zelfbeeld. Je zoekt bevestiging bij anderen en je zoekt zoveel mogelijk afleidingen om niet oog in oog te hoeven staan met de innerlijke onzekerheden waar je tegen vecht.”

Gitarist/producer Emiel de Nennie over de heruitvinding van het EUT-geluid: “We kochten allerlei synthesizers en probeerden onszelf op een andere manier liedjes te leren schrijven. Daarom klinkt deze plaat anders; we werden gezogen in al die nieuwe instrumenten. Megan en ik hebben thuis de basis gelegd en met de band samen opgenomen in onze oefenruimte in plaats van een dure studio en producer in te huren.” EUT koos Adam ‘Atom’ Greenspan (Yeah Yeah Yeahs, Arcade Fire, Bloc Party) om die liedjes verder af te mixen.

Deze gelaagde manier van opnemen en arrangeren hangt sterk samen bij de thema’s die ‘Be My Reactor’ aankaart: dieper luisteren, dingen laten bezinken en leren volwassen worden. En dat durven uitdrukken met de onbezonnenheid die we van EUT gewend zijn. Megan: “Op eerdere platen wilden we misschien onze problemen wegdansen, feesten met energieke liedjes. Maar tijdens het schrijfproces van ‘Be My Reactor’ speelden veel emotioneel zware momenten die een plek moeten vinden, die het niet verdienden om naar de achtergrond te worden geduwd.”

Perioden van depressie, breakups en hechte vrienden met zelfmoordgedachten; dit zijn onderwerpen waar Megan grip op probeert te krijgen. “Op deze plaat hebben we deze onderwerpen zonder angst onder ogen gezien en geconfronteerd, en daarbij hebben we geprobeerd taboes voor onszelf te doorbreken.” “I don’t know if I can win this / but I’m fearless”, zingt Megan koppig op ‘Pink Riddles’. Nog steeds fool for the vibes, maar nu met de nodige kilometers op de teller.

Deel: