Borkpop, de 10de editie, is uitgegroeid tot een mooie traditie en de jaarlijkse reünie voor heel veel mensen uit de regio Waalwijk. De naam dankt het festival aan de wijk Baardwijk en de plaatselijke voetbalclub v.v. Baardwijk op wiens grondgebied dit festival wordt gehouden. De line-Up bestond uit regionale acts met ruimte voor jonge bands die hier een podium kregen.

De eer om het festival te openen was voor een van die relatief jonge bands UnderAged. Jong qua leeftijd, maar qua ervaring niet zo heel jong meer en al zeker een begrip in de Langstraat. UnderAged is een hardrock coverband uit de omgeving Kaatsheuvel – Waalwijk. In januari 2018 kwamen de 6 vrienden die al in verschillende bands speelde bij elkaar. Na een maand in het repetitie hok was er al het eerste optreden in Hilvarenbeek. Met de echte klassiekers zoals Enter Sandman en Highway to Hell die natuurlijk voorbij komen, maar UnderAged kent een vol repertoire van de Red Hot Chili Peppers tot Rage Against The Machine. Een waardevolle opening van de dag door Lead-vocal Nikki en haar band.

Als tweede band RTA, ook een band die hun sporen in de regionale rock scene al ruimschoots hebben verdiend. Kees en Maus, man en vrouw en gitarist en zangers van deze band zorgden, met hun andere mannen voor een ware orkaan van hardrock covers. Wat kwam er niet voorbij. Dat in de rockcover scene veel bands dezelfde nummers uitkiezen voor hun setlist moest RTA (Reply to All) na het spetterende optreden van UnderAged hun setlist last minute aanpassen. Dat ging ze zonder problemen goed af. Het was een energieke set met altijd een zangeres die tot het uiterste ging om inderdaad op alles een goed antwoord te geven. She did Reply to All.

Als 3de zo’n bijzonder optreden, Heavy Hoempa. Rock zoals Rock ook kan klinken. Massive Brass Rock zoals de band het zelf noemt. Heavy Hoempa bestaat uit 7 blazers en een drummer die tot het gaatje gaan! De setlist, een een selectie uit de pareltjes uit de Rock en Metal. Metallica, Motörhead, Guns ‘n’ Roses (“zweetend kindje van mij”), Iron Maiden en tot slot AC/DC. Heavy Hoempa stond in de Ziggo Dome voor Volbeat, voor Guns ‘n’ Roses in het Goffertpark en teveel festivals om op te noemen. En stonden ze dan in Waalwijk op Borkpop. Hoe gaaf was dat en het oranje legioen genot met volle teugen. Niet in het minst van de komische aankondigingen van de nummers. Heavy Hoempa vulde de change overs die nodig waren voor de laatste 2 bands.

WC-Experience was de eerste van de 2 laatsten. Voor het eerst was dit jaar het podium een behoorlijk stuk naar achter verplaatst om het publiek de ruimte te geven voor vooral de afsluitingen van Koningsdag 2023 en hoe voorzienend was de organisatie daarmee geweest. Naarmate de middag vorderde hoe voller het festival terrein werd.
De Wc-Experience die van het publiek tot zich winnen een kunst heeft gemaakt. Met hun in Brabants dialect vertolkten zij nummers met zo’n prachtige teksten over het goeie Brabants leven vol humor en traditie ‘Pipo in de Kliko’, ‘D’n Dieje’, ‘Kees dun Kapper’, ‘Zwemmen in de Sloot’ allemaal aansprekende titels waar het publiek op stuk ging. Brabantser zal een festival nooit worden.

De afsluiter, een waardige afsluiter 100% Katoen. Hun lijfspreuk: “Vollen Bak Gassuh!”. En dat deden ze weer. Deze Waalwijkse band is een begrip in de regio en ver daar buiten. Zou het zo zijn dat de sfeer niet in had gezeten had deze band e zeker voor gezorgd dat de oranje stoet tevreden huiswaarts was gegaan. Vandaag was dat niet persé noodzakelijk de eerdere acts hadden het publiek al behoorlijk opgewarmd. Ook hier weer een setlist met nummers uit de rijke historie van het Rock verleden met verve en vol passie gebracht door de mannen die hem voor 100% van Katoen gaven. Energiek, passioneel en met veel actie op het podium.

Tot slot, het was een hele mooie en zonnige 10de Editie van Borkpop in Waalwijk. Als dit een voordeel van een Koningshuis is, dan mag het Koningshuis nog lang blijven.

Foto’s (c) Rob Verbrugge
Foto 100% Katoen (c) Eigengeraaid

Deel: