Steve Lukather, de snarenvirtuoos van Toto, heeft de release aangekondigd van een nieuw studioalbum getiteld ‘Bridges’ op 16 juni aanstaande. Op het album spelen vele vroegere leden van de Toto-stamboom mee, waaronder David Paich, Joseph Williams, Simon Phillips, Shannon Forrest, Lee Sklar en Steve Maggiora. Luke’s oudste zoon Trev Lukather en Gov’t Mule bassist Jorgen Carlsson doen ook mee. De eerste single, getiteld ‘When I See You Again’ komt vandaag uit, samen met een lyric video. Het album is bedoeld een brug tussen Luke’s solomuziek en de oude vertrouwde Toto sound en is een samenwerking met zijn oude vrienden.

Door allerlei, met name juridsche verwikkelingen zit het er niet meer in dat de fans ooit nog een nieuw album onder de bandnaam Toto voorgeschoteld kunnen krijgen, maar Lukather zou Lukather niet zijn als hij niet toch een album zou maken dat, laten we zeggen, ‘hautnah’ bij een echt Toto album komt.

Was zijn vorige album uit 2021 ‘I found the sun again’ nog een beetje een erg ‘losjes’ gemaakt album, de nieuw single ‘When I See you Again’ belooft wat dat betreft een wat andere aanpak.

In de loop van vijf decennia heeft Steve Lukather een onuitwisbare stempel gedrukt op de popcultuur. Naast zijn periode als het enige lid van Toto die nooit een pauze inlaste bij de band, heeft hij meegewerkt aan duizenden albums als sessiemuzikant. Onder deze muzikale bijdragen zijn enkele van de meest succesvolle, invloedrijke en beroemde albums aller tijden, waaronder Michael Jackson’s Thriller. Daarnaast bracht hij een biografie uit getiteld ‘ The Gospel According To Luke’ dat een wereldwijde bestseller was. Hij blijft de bandleider van The Dogz of Oz, de reincarnatie van Toto, en lid van Ringo’s All-Starr Band, naast zijn carriere als solo-artiest.

Toto heeft de afgelopen tien jaar een gevierde wereldwijde heropleving gekend. In het afgelopen jaar alleen trad de band op voor bijna een miljoen fans. Hun repertoire heeft alleen al op Spotify meer dan 3 miljard streams, waarbij de hit ‘Africa’ alleen al voor een miljard plays meedoet. De albumverkoop overschrijdt de veertig miljoen exemplaren. Toto is een van de weinige 70’s bands die de veranderende trends en stijlen hebben doorstaan, en na 45 jaar carrière genieten ze van een multi-generationele schare fans en spelen ze nog steeds uitverkochte shows over de hele wereld. Toto werd in 2009 opgenomen in de Musicians Hall of Fame and Museum.

Vandaag komt de nieuwe single dus uit en natuurlijk hoor je m als eerste hier, op Maxazine!

Foto Steve Lukather (c) Eus Driessen

Deel: