‘Aide-mémoire’ – Frans voor geheugensteuntje – dekt precies de lading van het nieuwe album van Geraint Watkins. Het is de juiste benaming voor een verzameling nummers van iemand, die zo enorm veel heeft opgenomen, zowel voor zichzelf als met anderen, dat we hiervoor toch even een geheugensteuntje nodig hebben.

Het is het nieuwe album van pianist, accordeonist en gitarist Geraint Meurig Vaughan Watkins (zoals Geraint Watkins volledig heet). Watkin is inmiddels al 72 jaar  en is geboren in Abertridwr (Wales). Hij heeft in zijn ruim 50-jarige carrière samengewerkt met niemand minder als artiesten als Nick Lowe, Paul McCartney, Eric Clapton, Rory Gallagher, Dr. Feelgood, Bill Wyman en vele anderen, waaronder ons eigen Normaal. Niet de minsten dus. Zijn eerste soloalbum verscheen in 1977 en zijn vorige album, ‘Rush Of Blood’, dateert alweer van 2019. Tijd voor een nieuw album dus.

De verzamelaar ‘Aide-mémoire’ bestaat uit 41 nummers verdeeld over twee cd’s, die een bloemlezing vormen van ’s mans solowerk, zowel onder eigen naam als onderdeel van bv. The Balham Alligators, waarvan zes nummers te horen zijn. Het dubbelalbum begint met drie nummers van zijn debuutalbum ‘Geraint Watkins and the Dominators’ uit 1977, dat werd geproduceerd door Andy Fairweather Low, die ook op gitaar en drums te horen is. Daarna volgen de genoemde zes nummers met de Balham Alligators, en daarna songs van ‘Watkins Bold As Love’, ‘Dial ‘W’ For Watkins’, ‘In A Bad Mood’, ‘Moustique’ en het eerder genoemde ‘Rush Of Blood’.

Persoonlijke hoogtepunten op het overigens uitmuntende album voor mij zijn ‘It’s A Wonderful Life (Again)’, het gedeeltelijk in het Frans gezongen ‘Chagrin’, en ‘I Got The Blues’, dat stamt van zijn meest recente album ‘Rush Of Blood’. Het dubbelalbum ‘Aide-mémoire’ geeft een mooi overzicht van het werk van Geraint Watkins door de jaren heen. Geraint Watkins is dus duidelijk iemand, die zich niet liet vastpinnen op een bepaalde stijl. We horen op de albums dan ook een mooie variatie van rock ’n roll, ballads, r&b, soul en zydeco langskomen. Allemaal nummers, die puur en zonder opsmuk zijn opgenomen. ‘Aide-mémoire’ is in zijn geheel een heel mooie bloemlezing van de muzikant geworden. (8/10)  (The Last Music Co.)

Deel: