Op donderdag 6 april stond de welgeliefde Tori Amos in het uitverkocht Koninklijk Theater Carré. De show zou eigenlijk al veel eerder plaats moeten hebben gevonden, maar in verband met de welbekende pandemie is deze verplaatst naar afgelopen week.

Skaar, een Zweedse zangeres, mocht deze bijzondere avond openen. De zaal was al zo goed als vol, en Skaar wist het publiek te charmeren door haar prachtige zang in combinatie met haar sympathieke uitstraling. Eén van de nummers die ze ten gehore bracht was ‘For Andrea’, dat Skaar speciaal schreef voor haar beste vriendin die haar door een relatiebreuk heen sleepte. Tijdens de show bleek Skaar een goed gevoel voor humor te hebben en was ze erg enthousiast. Ze gaf veel aandacht aan haar bandlid Andrew, die ze zelfs drie keer introduceerde omdat ze dit tijdens de show in Londen was vergeten. Een moment van hilariteit ontstond toen Skaar één van de nummers opnieuw moest inzetten omdat ze een lach probeerde te onderdrukken door de gedachte dat ze Andrew had geïntroduceerd als een goede brood bakker… Skaar wist het publiek te boeien met hun optreden, dat vol met passie en emotie zat. Ze bedankte Tori om haar te hebben genodigd voor deze tour, en verliet toen het podium.

Tori Amos

Vlak daarna, toen de zaal inmiddels al helemaal vol was gelopen, kwam Tori Amos het podium op. Voordat ze het podium betrad, stonden eerst haar bandleden in de spotlights, wat erg gewaardeerd werd. Tori betrad het podium in een opvallende rode jumpsuit en hoge hakken en opende met het eerste nummer, het krachtige nummer ‘God’.

De show had een experimenteel karakter en was niet gebaseerd op de grote hits, maar op lange introducties en prachtige zang. De nummers werden strak ten gehore gebracht, maar hier en daar ging er wat fout. Zo ging het nummer ‘Upside Down’ per ongeluk mis, maar Tori herstelde dit door het nummer opnieuw in te zetten zonder de muziek te hebben laten stoppen.

Een absoluut hoogtepunt van de show was het nummer ‘Winter’, een bekende hit die door velen wordt bewonderd. Tori zong het nummer op een andere manier dan gewoonlijk en verstikte even in de emoties halverwege het nummer. Ze schudde het van zich af en ging verder, wat getuigt van haar professionaliteit en persoonlijkheid.

De show bevatte zowel rustige als wat meer uptempo-nummers, waaronder ‘Little Amsterdam’, ‘Take To The Sky’ en ‘Bliss’. Het publiek kwam helemaal los bij ‘Take to the sky’ met tussendoor een interlude van ‘I Feel the Earth Move’. Mensen sprongen op en gingen naar de voorkant van het podium. Als laatste nummer zong Tori Amos ‘Bliss’ en verliet daarna het podium. Maar het publiek wilde meer en hoopte dat ze terug zou komen. Tori Amos gaf twee toegiften, het bekende ‘Cornflake Girl’ en een indrukwekkende cover van ‘The House of the Rising Sun’. De avond was een prachtige mengeling van emoties, verfijnde zang en artistiek vermogen. Al met al: een ontroerende show.

Foto’s (c) Janne van der Vegt

Tori Amos Setlist Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, Netherlands 2023, Ocean to Ocean

Deel: