Tristan Banks is een Britse drummer, percussionist, componist en producer die al jaren actief is in de muziekindustrie. Banks is betrokken geweest bij een breed scala aan muzikale projecten en zijn unieke mix van muzikale stijlen en invloeden heeft hem tot een zeer gerespecteerd figuur in de industrie gemaakt. In de loop der jaren heeft hij samengewerkt met een aantal spraakmakende artiesten, waaronder Roy Ayers, Dave Valentin, David Gilmour, Marcos Valle, Mike Lindup, Robert Miles, Beverley Knight and Robin Millar, en was hij een belangrijk lid van verschillende succesvolle bands, waaronder de elektronische groep Batu en de wereldmuziek band Da Lata. De muziek van Banks staat bekend om zijn eclectische mix van genres, met elementen van jazz, funk, wereldmuziek en elektronische muziek. Hij staat ook bekend om zijn innovatieve gebruik van productietechnieken en zijn vermogen om meeslepende soundscapes te creëren die de luisteraars meevoeren naar nieuwe en opwindende muzikale gebieden.

Onlangs kwam zijn debuut solo album ‘View from Above’ uit op het Ubuntu label. Tien tracks die je tot op het puntje van je stoel laten verschuiven. Het album is volledig gebaseerd op het jazz idioom, maar overal hoor je invloeden van latin en funk terug. Dit is ouderwets goede fusion muziek, zoals je het tegenwoordig echt niet veel meer hoort. In productie en feel doet het me erg denken aan de beste producties die op het beroemde GRP label van Dave Gruisin en Larry Rosen werden uitgebracht als de GRP all star band.

Daarmee is meteen gezegd dat je niet moet verwachten dat Banks enorm innovatief te werk gaat, maar luister naar een track als ‘Flex’ en je weet precies wat ik bedoel. Saxofonist Paul Booth gaat werkelijk ongenadig tekeer op deze track, die qua muzikaal biceps flexen he beste is dat je op dit album zult kunnen vinden. Hoogstaand is de enige juiste kwalificatie. ‘Cidade Alta’ laat Banks uitmunten op zijn eigen instrumentarium, ritmisch ondersteunt door John Crawford op piano die hier geheel in dienst een heerlijk ritmisch patroon neerlegt waarop de fluit vrolijk dansend de melodische invulling kan geven. Heerlijke muziek.

Als dit album eenmaal je aandacht heeft gegrepen, en dat doet het vanaf het moment dat je het opzet, ben je verloren, let op je oren krijgen geen seconde rust, dut album is niet zen en ook niet easy. Dit is iets om je oren mee te trainen. Wat dan nog eens extra het vermelden waard is, is dat dit album in slechts twee dagen volledig live werd opgenomen, zonder click tracks of het toevoegen van extra sporen. Deze mannen kunnen dit dus ook live zo brengen, zoals het op dit album wordt gespeeld.

Tristan Banks’ debuut soloalbum ‘View from Above’ toont zijn talent als muzikant en producer met een mix van jazz, funk, wereldmuziek en elektronische muziek. Het album neemt de luisteraar mee op een spannende muzikale reis en werd volledig live opgenomen in slechts twee dagen, wat de vaardigheid van de betrokken muzikanten benadrukt. ‘View from Above’ is een must-listen voor fans van fusionmuziek en verwonderd, omdat we in Nederland niet genoeg horen van deze musicus. (8/10) (Ubuntu)

Deel: