Het nieuwe album van Ray Greene, ‘Stay’,dat aanstaande Vrijdag uitkomt, getuigt van zijn ongelooflijke talent als zanger, producer en multi-instrumentalist. Met zijn uitgebreide achtergrond in Soul, R&B, Gospel, Jazz en Blues laat Greene moeiteloos zijn veelzijdigheid horen in deze verzameling songs die de luisteraars terugvoeren naar de gouden eeuw van de Soul muziek.

Greene is zeker geen ‘household name’ maar veel muziekliefhebbers zullen hem kennen als de zanger van ‘Tower of Power’ en de live zanger bij Carlos Santana. Ray Greene heeft opgetreden en opgenomen met grootheden als Aretha Franklin (als trombonist in haar blazerssectie), de Isley Brothers en Natalie Cole, en leverde een essentiële bijdrage aan de beroemde soul fusion groep Tower Of Power en hij is nog steeds een belangrijk lid van Carlos Santana’s Band.

Vanaf het openingsnummer ‘Should’ve known better’ tot de afsluitende funky dance track ‘Move your body’ is Greene’s stem niets minder dan gewoon buitengewoon. Zijn gladde, fluwelen toon doet denken aan de grote Soul/R&B legendes van onze tijd, en zijn vermogen om elk nummer te doordrenken met emotie en soul is een vermogen dat maar zeer weinigen hem na kunnen doen.

De productie van het album is van topkwaliteit, met Greene’s nauwgezette aandacht voor details die in elk nummer zichtbaar zijn. De arrangementen zijn weelderig en rijk, waarbij elk instrument een belangrijke rol speelt bij het creëren van de perfecte soundscape voor Greene’s zang. De sound van het album is een soort eerbetoon aan de ribfluwelen sound van de seventies en de vroege eighties.

Een van de opvallende nummers van het album is ‘My lady’, een groovy reggaenummer dat de luisteraars zeker op de been krijgt. Greene’s zang is bevelend en krachtig, en de funky baslijn en stuwende drums zorgen voor een werkelijk onweerstaanbare groove.

‘Jealous’ is een ander hoogtepunt van het album, met Greene’s zang die zweeft boven een prachtig, ritmisch arrangement. De tekst van het nummer is oprecht en oprecht, en Greene’s voordracht is zowel gepassioneerd als soulvol.

Over het geheel genomen is “Stay” een fantastisch album dat Greene’s ongelooflijke talent als zanger, producer en muzikant laat horen. Zijn jarenlange ervaring met optredens met enkele van de grootste namen in de muziekindustrie heeft duidelijk vruchten afgeworpen, en dit album is een bewijs van zijn vaardigheid en toewijding aan zijn vak.

Met zijn authentieke en soulvolle geluid is ‘Stay’ een must-listen voor fans van klassieke Soul en R&B muziek. Ray Greene heeft een prima album gemaakt dat lekker eigenwijs is in de huidige muziekscene. Een goede luistertip voor iedereen die van Soul en R & B houdt. (8/10) (Ubuntu Music)

Deel: