Vangelis, pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanassiou, was een Grieks muzikant en multi-instrumentalist die veelal gebruik maakte van synthesizer, piano, keyboards en andere elektronische instrumenten. Hij is vooral bekend van de filmmuziek ‘Chariots of Fire’ uit 1981 (waarvoor hij een Oscar won), voor de muziek van de film ‘Blade Runner’, de nummer 1-hit ‘Conquest Of Paradise’ uit de film ‘1492: Conquest of Paradise’ en het thema voor het Wereldkampioenschap voetbal 2002.

Vangelis richtte de progressieve rockgroep Papathanassiou Set op, later Aphrodite’s Child genaamd, met onder meer Demis Roussos. In Europa scoorde de groep vele hits onder andere ‘Rain And Tears’. In 1972 ging Aphrodite’s Child uit elkaar, nog voor de verschijning van hun laatste album, ‘666’.

Vangelis overleed op 17 mei 2022 te Parijs, Frankrijk.

Deel: