´Paragon´ is het langverwachte debuutalbum van Floor Jansen. Liefhebbers van het metalgenre en de fans kenden Floor Jansen al langer als frontvrouw van de Finse metal band Nightwish of van de Nederlandse metalband After Forever. Het grote publiek leerde Floor Jansen echter kennen door haar deelname aan het televisieprogramma ´Beste Zangers´ in 2019, waar ze veel indruk maakte met haar optredens en een grote hit scoorde met ´The Phantom Of The Opera´, haar spectaculaire duet met Henk Poort.

Met haar debuutalbum ´Paragon´ brengt Floor Jansen een uniek en veelzijdig album uit waarop haar unieke stijl en de invloeden uit haar uitgebreide muziekcarrière goed te horen zijn. Zo is ´Paragon´ een viering van Floor Jansen’s leven, carrière en haar nooit aflatende zoektocht naar groei en zelfverbetering.

Het openingsnummer ´My Paragon´ is een sterke eerste song op het album. Het nummer markeert het einde van een lange reis en is een reflectie op de groei van Floor Jansen als artiest.´My Paragon´ bevat veel power en weet de luisteraar direct aan zich te binden, de tekst herinnert ons eraan om stil te staan en onze prestaties te waarderen. De albumtitel ‘Paragon’ staat voor de moed die voor Floor Jansen nodig was om aan haar soloreis te beginnen. Het rustige ‘Daydream’ kenmerkt zich door de krachtige en tevens ook kwetsbare zang van Floor. Deze prachtige rockballad schreef de Nightwish-frontvrouw tijdens de donkerste dagen van covid, toen ze het gevoel had dat ze zichzelf kwijt was. De emoties zijn zeer goed hoorbaar in dit
lied.

“Een album schrijven is als het leggen van een puzzel, maar zonder te weten hoe alle stukjes eruit zullen zien”, aldus de Nightwish-zangeres. Voor dit album ‘Paragon’ maakte ze een moodboard om haar te helpen bij het creëren van een geluid dat 100% van haar was. Nadat Floor begon te schrijven met Gordon Groothedde vielen de eerste puzzelstukjes op zijn plek. Floor Jansen werkte al eerder succesvol samen met Gordon Groothedde in haar band After Forever en hij was dus de perfecte persoon in de zoektocht naar haar eigen geluid. Groothedde reikte Floor Jansen het nummer ‘Storm’ aan, wat een perfecte match bleek te zijn. Dit krachtige nummer werd in mei 2022 als single uitgebracht.

Het nummer ‘Invincible’ is direct lekker op dreef, het is stevig maar ook klein. Deze mooie combinatie stevig en klein met daar bovenop nog de krachtige uithalen van Floor geven dit nummer nog net wat extra’s. ‘Hope’ mag zich ook één van de uitblinkers van het album noemen. Het is een prachtige ballad waarbij de tekst de luisteraar daadwerkelijk hoop geeft.

‘Me Without You’ start a capella, wat het nummer direct een sterk nummer maakt. Het is een heerlijk nummer wat de luisteraar niet meer loslaat. Het stevige ‘Fire’ is de hekkensluiter op het album. In ‘Fire’ staat Floor Jansen in al haar kracht. Het is dan ook niet voor niets dat Floor ook dit nummer als single uitbracht. (9/10) (Revamp Music)

Deel: