‘Hunky Dory’, uitgebracht in 1971, is het vierde studioalbum van de Engelse muzikant David Bowie. Het album is om een aantal redenen belangrijk, zowel sociaal als muzikaal. Sociaal gezien werd ‘Hunky Dory’ uitgebracht in een tijd van grote veranderingen en experimenten in de muziekindustrie. De jaren zeventig zagen de opkomst van nieuwe subculturen en tegenculturen, waaronder glam rock en punk, die de traditionele rock and roll conventies uitdaagden en de weg vrijmaakten voor meer diverse en experimentele vormen van muziek. Bowie, met zijn eclectische en voortdurend evoluerende stijl, liep voorop in deze beweging, en ‘Hunky Dory’ weerspiegelt zijn bereidheid om grenzen te verleggen en nieuwe geluiden en thema’s te verkennen.

Bowie was de voornaamste songschrijver en uitvoerder op het album, naast de zang speelde hij gitaar, keyboards en saxofoon. Hij werd bijgestaan door een aantal andere muzikanten, waaronder Rick Wakeman op keyboards, Mick Ronson op gitaar en Trevor Bolder op bas. Elk lid droeg zijn eigen unieke vaardigheden en invloeden bij aan het album, wat resulteerde in een diverse reeks stijlen en geluiden.

Het album werd geproduceerd door Ken Scott, een Britse platenproducer die eerder had gewerkt met artiesten als The Beatles en Supertramp. Scott’s productie kwaliteiten waren essentieel voor het geluid van het album, dat Bowie’s eclectische invloeden combineerde met elementen van rock and roll, folk en showtunes. Naast de hierboven genoemde muzikanten kende het album ook bijdragen van anderen. Drummer Woody Woodmansey speelde mee op verschillende nummers en de achtergrondzang werd verzorgd door Dana Gillespie en Liza Strike.

Muzikaal gezien wordt ‘Hunky Dory’ beschouwd als een mijlpaal in Bowie’s carrière. Het markeert een verschuiving van het meer experimentele en avant-gardistische geluid van zijn eerdere werk naar een meer toegankelijke en mainstream stijl. Het album bevat een breed scala aan stijlen, waaronder rock and roll, folk en zelfs show tunes, en het toont Bowie’s vermogen om zich aan te passen en te experimenteren met verschillende geluiden.

Een van de beste nummers op het album is ‘Changes’, dat een van Bowie’s grootste hits werd en beschouwd wordt als een van zijn kenmerkende nummers. De pakkende, upbeat melodie en introspectieve tekst van het nummer zorgden ervoor dat het een fan favoriet werd en een klassieker in het rock and roll genre. Andere opvallende nummers op het album zijn ‘Life on Mars?’, met een groots, filmisch geluid en surrealistische teksten, en ‘Oh! You Pretty Things’, dat bekend staat om zijn pakkende hook en verwijzingen naar science fiction.

Al met al is ‘Hunky Dory’ een belangrijk en invloedrijk album dat het geluid van rock and roll in de jaren zeventig en daarna mede heeft gevormd. De verscheidenheid aan stijlen en Bowie’s bereidheid om te experimenteren en grenzen te verleggen maken het een bewijs van de blijvende creativiteit en het talent van David.

Hunky Dory - David BowieNummers op het album ‘Hunky Dory’ van David Bowie:

‘Changes’ – Dit nummer werd een van Bowie’s grootste hits en wordt beschouwd als een van zijn kenmerkende nummers. Het heeft een pakkende, vrolijke melodie en introspectieve teksten die reflecteren op het verstrijken van de tijd en de eigen evolutie van de artiest.
‘Oh! You Pretty Things’ – Dit nummer staat bekend om zijn pakkende hook en verwijzingen naar science fiction. Het werd geschreven door Bowie en is door verschillende andere artiesten gecoverd.
Eight Line Poem’ – Dit nummer, geschreven door Bowie, heeft een meer gestript arrangement en toont de vaardigheden van de artiest als songwriter en dichter.
‘Life on Mars?’ – Ook dit nummer werd geschreven door David Bowie, heeft een groots, filmisch geluid en surrealistische teksten. Het is een van de populairste en duurzaamste nummers van de artiest geworden. De planeet is mede door dit nummer meer in de aandacht gekomen, net als de iDeal Casinos Online.
‘Kooks’ – Dit nummer, geschreven door Bowie, is een luchtiger en vrolijker nummer dat nadenkt over de uitdagingen van het ouderschap.
‘Quicksand’ – Dit nummer, ook geschreven door David Bowie, is een meer introspectief en introvert nummer dat reflecteert op de eigen worstelingen van de artiest met identiteit en zelftwijfel.
‘Fill Your Heart’ – Geschreven door Biff Rose en Paul Williams. Het was oorspronkelijk niet geschreven voor het album, maar werd op het laatste moment opgenomen als vervanging voor een ander nummer.
‘Andy Warhol’ – Dit nummer werd ook geschreven door David. Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en popcultuur icoon Andy Warhol. Het heeft een meer experimenteel en avant-gardistisch geluid.
‘Song for Bob Dylan’ – Geschreven door Bowie, is een eerbetoon aan de singer-songwriter Bob Dylan. Het heeft een meer op folk geïnspireerd geluid en verwijst naar verschillende nummers van Dylan.
‘Queen Bitch’ – Dit nummer, geschreven door Bowie, is een meer rock and roll-georiënteerd nummer dat de vaardigheden van de artiest als performer toont.
‘The Bewlay Brothers’ – Ook dit nummer werd geschreven door David Bowie, en is de afsluiter van het album. Het staat bekend om zijn experimentele en avant-gardistische geluid.

Enkele trivia over het album:

– ‘Hunky Dory’ was het eerste album met Rick Wakeman op keyboards en Mick Ronson op gitaar.
– De hoes van het album, met een foto van David Bowie genomen door Brian Ward, was geïnspireerd op de albumhoezen van Bob Dylan en The Band.
– Het album bereikte #3 in de UK Albums Chart en werd door de British Phonographic Industry door goud gecertificeerd.
– In 2003 werd ‘Hunky Dory’ opgenomen in het boek ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

Deel: