Mainstage, ’s-Hertogenbosch hostte afgelopen vrijdag 7 oktober het eerste Bowie Concert van de twee die hier werden gehouden. Om er maar een spoiler in te gooien: het was groots.

Je hebt tributebands en je hebt concerten die een eerbetoon zijn aan grootheden uit de muziek. Dit Bowie Concert hoort duidelijk bij de laatste categorie. Er is twee jaar keihard gewerkt om te komen tot wat er nu staat. Audities bepaalden de uiteindelijke cast van meer dan 15 muziekkanten die hun sporen in de muziek al ruimschoots hebben verdiend. Neem bandleider Jan-Peter Bast, ook de toetsenist, speelde ooit mee in The Scene, Het Goede Doel en City to City waar hij een Edison mee won. Sinds 2010 is hij muziek en bandleider bij de Top 2000 Live band. Dit is zo maar een lid van de cast en dit staat ook voor de ervaring van de andere bandleden en zangers.

Ja zangers, 3 stuks maar liefs. Om te beginnen zangeres Tessa Sunniva van Tol, zij heeft haar sporen verdiend in de musical wereld. Dan Jan Vooijs, ook weer bekend in de musical wereld en de laatste jaren actief in Duitsland, in Nederland ook bekend van de ‘Voice’ en ‘Op zoek naar Joseph’. Last but not least zanger Rias Baarda. Op de audities viel hij al op en in de show benadert hij Bowie met zijn stemgeluid en performance. Elk van hen namen een periode uit het leven van Bowie voor hun rekening, ieder op hun eigen specifieke manier. Master of Ceremony deze avond was niemand minder dan Vincent Bijlo. Hij praatte de nummers aan elkaar met anekdotes en wetenswaardigheden over Bowie en de achtergrond van zijn werk.

De veelzijdigheid van David Bowie was de leidraad in dit concert. Het begon met ‘Ziggy Stardust’ en eindigde met zijn allerlaatste werk ‘Lazurus’ maar daarover later meer. Het geheel draaide zoals gezegd om Bowie en nam het publiek mee met zijn muziek.

‘Ziggy Stardust’, ’The Man Who Sold the World’, ‘Ashes to Ashes’, wat stond er niet op de setlist? Nee niet alles van David Bowie kon op de setlist voor een show van 2 uur. Het meest iconische en bepalende werk in de timeline werd vertolkt en hoe. Veel plezier op het podium én bij het publiek dat aan de hand genomen werd in deze trip to memory lane.

Het leven van David werd belicht maar ook zijn einde werd fantastisch gebracht door Tessa met ‘Lazarus’ waarin hij het einde beschrijft. De zaal was weer even stil. Vincent sloot af met de magische woorden, doelend op de vele gedaantewisselingen in zijn leven: “Bowie is niet dood hij heeft nu weer een andere gedaante aangenomen, Bowie leeft nog”.

Na ‘Lazurus’, wat feitelijk niet het laatste nummer van de show was, werd de cirkel gesloten met ‘Space Odity’. Beginnen met ‘Ziggy Stardust’ eindigen met ‘Space Odity’. Een mooie afsluiting van een hele mooie avond in Den Bosch.

De exclusieve show is nog te bezoeken op 4 en 5 november in Rotterdam RTM Stage (AHOY).

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: