Måneskin is een Italiaanse rockband uit Rome. De band is opgericht in 2016 door bassiste Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi en zanger Damiano David die elkaar al kennen van de middelbare school. Drummer Ethan Torchio wordt gerekruteerd middels een advertentie op Facebook.

De naam van de band, het Deense woord voor maneschijn, werd voorgesteld door bassiste Victoria. Zij kwam hierop omdat haar moeder Deens is. In 2017 verkrijgt Måneskin bekendheid door als tweede te eindigen in de Italiaanse versie van The X Factor. In datzelfde jaar wordt ook hun EP ‘Chosen’ uitgebracht. In 2018 verschijnt het debuutalbum ‘Il Ballo Della Vita’. In 2021 volgt het album ‘Teatro – Vol.l’. Met het nummer ‘Zitti e buoni’ wordt Måneskin winnaar van het festival van San Remo. Italiës meest prestigieuze muziekconcours dat tevens dienst doet als preselectie voor het Eurovisiesongfestival wat in ons land wordt gehouden op 22 mei 2021. Måneskin eindigt bij de puntentelling van de vakjury’s als vierde, maar wint alsnog dankzij een afgetekende overwinning bij het televotende publiek.

Het was pas de derde keer en voor het eerst sinds 1990 dat Italië het Eurovisiesongfestival wist te winnen. Ook het cocaïne-incident met zanger Damiano levert de band alleen maar meer gratis publiciteit op. Bij een vrijwillig afgelegde drugstest was hij negatief. Na deze overwinning kan niemand meer om Måneskin heen. De cover ‘Beggin’ uit hun X factor-periode wordt een wereldwijde hit die het zelfs haalt tot in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het nummer staat zelfs wekenlang in de top 10 van de mondiale Spotify-hitlijst. Ook de singles ‘I Wanna Be Your Slave’ en ‘Mammamia’ geraken in de hitlijsten.

Van juni tot augustus zijn ze op een Europese promotietour waar ze onder meer spelen op het Belgische ‘Ronquières Festival voor ruim 5000 bezoekers. Ook worden ze in 2021 nog uitgeroepen tot beste rockband bij de MTV European Music Awards. In 2022 staat Måneskin onder andere op Pinkpop. Nooit vies van een beetje controverse (het cocaïne-incident op het Eurovisiesongfestival) heeft zanger Damiano David ook op Pinkpop een een leuke verrassing. Hij trekt zijn broek uit en gaat zingen in zijn witte slip terwijl er tientallen vrouwelijke fans het podium op worden geleid.

Nu dan de derde langspeler ‘Rush!’. Allereerst valt het uitstekende geluid van dit album op. Hoofdverantwoordelijke is producer Max Martin die in het verleden ook al heeft gewerkt met onder andere Katy Perry en Taylor Swift. ‘Rush!’ is het eerste album waarbij de Engelstalige nummers ruimschoots in de meerderheid zijn, namelijk 14 van de 17 nummers. Dit maakt de ambities van Måneskin dan ook meer dan duidelijk. Nog meer internationale bekendheid voor zover dit nog mogelijk is. Ik ga niet alle 17 nummers afzonderlijk behandelen maar enkele nummers wil ik er wel even uitlichten.

Slechtste nummer is ‘Bla Bla Bla’ met een tekst die net zo stompzinnig is als de titel van het nummer, uitsluitend bedoeld om te shockeren. Het tweede nummer van het album is ‘Gossip’ met gitarist Tom Morello van Rage Against The Machine als gastmuzikant. ‘Kool Kids’ is ook een pluspuntje, in dit punkrocknummer zingt Damiano met een zwaar overdreven Cockney accent waardoor het een beetje lijkt alsof de Sex Pistols een nieuw nummer hebben uitgebracht. De ballad ‘If Not For You’ kan ook weer een wereldhit worden. Zanger Damiano toont nogmaals zijn veelzijdigheid op deze tranentrekker en klinkt hier ondersteund door violen als Shawn Mendes met iets meer ballen. Dat wordt weer zwijmelen voor miljoenen tienermeisjes.

De beste nummers vind ik de nummers die in de moedertaal zijn gezongen. Vooral ‘Mark Chapman’ dat gaat over de moordenaar van John Lennon is erg sterk. Damiano voelt zich toch hoorbaar lekkerder als hij in zijn moedertaal zingt. Måneskin levert met ‘Rush!’ hun beste album tot nu toe af. Ook tekstueel heeft ‘Måneskin’ (enkele nummers zoals ‘Bla Bla Bla’ daargelaten) meer te bieden dan de gemiddelde (glam)rockband. Zo is bijvoorbeeld ‘Gasoline’ een duidelijke sneer naar Poetin toe. Ook is het erg fijn dat gitarist Thomas Raggi in plaats van alleen maar riffs te spelen ons ook af en toe trakteert op een gitaarsolo. Een verademing wat mij betreft en helaas tegenwoordig meer uitzondering dan regel. Ik kan ‘Rush!’ iedereen aanbevelen die houdt van moderne rock in de breedste zin van het woord. Måneskin is een blijvertje en bewijst dit met dit album (8/10) (Sony Music)

Tracklist ‘Rush!’:
1. ‘Own My Mind’
2. ‘Gossip’
3. ‘Timezone’
4. ‘Bla Bla Bla’
5. ‘Baby Said’
6. ‘Gasoline’
7. ‘Feel’
8. ‘Don’t Wanna Sleep’
9. ‘Kool Kids’
10. ‘If Not for You’
11. ‘Read Your Diary’
12. ‘Mark Chapman’
13. ‘La Fine’
14. ‘Il Dono Della Vita’
15. ‘Mammamia’
16. ‘Supermodel’
17. ‘The Loneliest’

Deel: