Toen Youp van ’t Hek in 1977 zijn verhaal over ‘Flappie’ schreef voor zijn zus die in een cabaretgroep zat, dacht hij snel klaar te zijn. Feitelijk was het nummer een ironisch tekstueel vluggertje, gebaseerd op ‘Het konijntje’ van de Zangeres Zonder Naam uit 1973. Niet nadenken, schrijven, klaar. Alsjeblieft zus. Toen Van ’t Hek enige tijd later voor Cabaret NAR (waar eerder de latere nieuwslezeressen Debbie Petter en Cilly Dartel ook deel van uitmaakten) een nummer gezocht werd, liet Van ’t het het nummer afstoffen en op nieuwe muziek zetten door Jan Kokken. Vanaf 1981, toen Philips het moordlustige nummer op plaat durfde te zetten, is het niet meer van de radio af te slaan rond kerst. ‘Flappie’ is een kerstklassieker geworden, en wellicht wel de grootste Nederlandstalige kerstklassieker allertijden.

Al zou Flappie niet zijn geworden tot kerstmaaltijd, had hij de tand des tijds alsnog niet overleefd, aangezien tamme konijnen doorgaans zelden ouder worden dan 10 jaar. Op het moment van schrijven in 1977 was Flappie dus al minimaal 16 jaar geweest, dus foto’s noch tekeningen zijn nodig om te weten hoe Flappie er had uitgezien. Illustratrice Marije Tolman tekende bij het verhaal van Van ’t Hek een boek vol tekeningen, die de teksten van Youp beeldend vertellen. En dat deed ze op speelse wijze, in de vorm van een konijn met een bril, wellicht wat refererende naar Youp van ’t Hek zelf gezien de gelijkenissen qua bril. De songtekst van het nummer werd spelenderwijs door het boek verwerkt, waarmee ‘Flappie’ voor een voorleesboek en prentenboek in één werd. Qua tekst is natuurlijk niets aan te passen, de tekeningen van Tolman vrolijk en veelkleurig grof op papier gezet, waarmee het een geheel vormt met het verhaal zelf. Het boek is daarmee een fijn boekje dat met Kerst, maar zeker ook buiten de kerstperiode op de leestafel kan liggen.

“Het was kerstochtend 1961, ik weet het nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg, en moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen, en als ik lief ging spelen dat ik dan wat lekkers kreeg.”

Uitgeverij Thomas Rap heeft met ‘Flappie’ het ultieme Kerstverhaal in boekvorm uitgebracht, en jij kan dit winnen! Maxazine mag in samenwerking met Uitgeverij Thomas Rap enkele exemplaren van ‘Flappie’ weggeven! Like Maxazine op Facebook om mee te doen met de prijsvraag en laat ons in de reacties onder het bericht weten wat jouw favoriete zin is uit deze kersthit.*

* Winnaars krijgen vanzelf bericht en worden vanwege de privacyregelgeving niet openbaar bekend gemaakt. Over de prijsvraag en winnaars kan niet worden gecorrespondeerd. Medewerkers van Maxazine of de mede-organisator van de prijsvraag zijn uitgesloten van deelname. Ook speciale accounts die als tweede account in het leven zijn geroepen om mee te doen aan prijsvragen worden uitgesloten.

Deel: