Barend Tromp is een Nederlandse multi-instrumentalist die al op zeer jonge leeftijd bezig is met muziek. Beginnend op klassieke gitaar op zijn zolderkamer pakt hij ook de elektrische gitaar en basgitaar op en doet hij zijn eerste band- en podiumervaring op in diverse verschillende bandjes. Ook begint hij in deze periode zijn eigen nummers te schrijven. Hij studeert in 1996 af op het conservatorium en 3 jaar later rondt hij zijn studie muzikale wetenschap af op de universiteit van Amsterdam. Zijn gitaarspel heeft een grote invloed op de manier waarop hij bas speelt. Barend speelt niet alleen de 4-en 6-snarige bas. Ook de fretloze bas heeft geen geheimen voor deze alleskunner.

Een paar namen die Barend’s basspel beïnvloeden zijn Stanley Clarke, Les Claypool, Tony Levin en Michael Manring. Laatstgenoemde speelt ook mee op het nummer Golden Mahseer. Luisterend naar oude Ravi Shankar-albums van zijn opa besluit Barend ook om de kunst van het sitar spelen onder de knie te krijgen. Dit resulteert in een lange reis en studie van de Indische klassieke muziek. Barend heeft een half jaar in India geleefd waar hij iedere dag les heeft gehad in het bespelen van de sitar en de geschiedenis en oorsprong van de Indische klassieke muziek, over toewijding gesproken. De laatste paar jaar integreert hij Indische klassieke muziek met Electronic in verschillende fusionbands onder andere samen met zijn broer Maarten in BMI Goes India.

Na deze introductie over naar Barend’s nieuwe album ‘Juvenile Fish Tales’. Dit album is de opvolger van het in 2021 uitgebrachte ‘Six Against Four’. ‘Juvenile Fish Tales’ is een instrumentaal conceptalbum over vissen. Elk nummer vertegenwoordigt een andere vis. Dit concept is al net zo apart als de muziek op dit album en dat bedoel ik positief. Het is moeilijk om de muziek op dit album te omschrijven of om er een bepaald nummer uit te lichten wat kenmerkend is voor het hele album. Ieder nummer heeft een andere vibe met als constante factor Barend’s innovatieve bas- en sitarspel. Ook de gastdrummers doen hun job meer dan goed. Vaak hoor je dat als er meerdere muzikanten die hetzelfde instrument bespelen meedoen op een album onderling inwisselbaar zijn. Maar niet op dit album, Barend heeft gekozen voor drummers met een duidelijk andere stijl. Dit komt zeker ten goede aan de afwisseling van de nummers op ‘Juvenile Fish Tales’.

Als ik er dan toch een nummer uit moet lichten kies ik voor ‘Underwater World’ wat me een beetje aan Stanley Clarke’s ‘School Days’ doet denken. Ik kan dit bijzondere album aanbevelen aan elke avontuurlijke muziekliefhebber. Dit album met een spannende mix van World Music, Funk, Nu Jazz, Prog en Fusion verdient het om het op zijn minst een luisterbeurt te gunnen. Vond je ‘Six Against Four’ al goed dan is dit album ook aan jou besteedt. ‘Juvenile Fish Tales’ is naar mijn mening zelfs nog wat sterker door het gebruik van de sitar en diverse andere instrumenten.

Ik ben muzikaal niet extreem avontuurlijk ingesteld, maar liefhebbers die minder vastgeroest zitten dan ondergetekende zullen dit album zeker waarderen. Goed fusion-album met een overduidelijke Barend Tromp-signatuur (8/10) (Subcontinental Records)

Deel: