De zussen van First Aid Kit brengen hun vijfde studioalbum uit. Op ‘Palomino’ laat het Zweedse folkduo horen dat ze muzikaal enkel gegroeid zijn. Samenzang en gitaardeuntjes vullen het album met positiviteit. Het levert een fijn, vrolijk staaltje muziek op.

Johanna en Klara Söderberg brengen al jaren muziek uit. Nog nooit heeft het zo volwassen geklonken als nu. Op ‘Palomino’ laten de zussen horen dat ze zijn opgegroeid. Muziek maken gaat bij hen tegenwoordig steeds meer om lol hebben en (muzikale) vrijheid. Net zo vrij als een galopperend paard (palomino) in de woestijn. En dat is te horen op ‘Palomino’.

De sterke opening ‘Out Of My Head’ is een aanstekelijk nummer dat naarmate het nummer vordert steeds meer popklanken krijgt. Maar de kenmerkende, snikkende stemmen van Johanna en Klara kunnen prima dit hoge tempo aan. En dat is nog maar het begin van ‘Palomino’. Met ‘Angel’ en ‘Ready To Run’ blijft het tempo hoog liggen. Ook hierop wordt de folk steeds meer vervangen door pop.

Het tempo gaat lager op ‘Turning Onto You’. Dit is ook gelijk waar de folk en country weer tevoorschijn komt. Het ‘My Silver Linings’-duo laat hiermee precies horen waar ze bekend mee zijn geworden. Inclusief een korte gitaarsolo en aanstekelijk refrein, laat dit nummer precies horen waar de sterke punten van First Aid Kit liggen.

Maar het ultieme First Aid Kit-nummer is ‘Wild Horses II’. De zussen zingen het gehele lied samen en klinken als elkaars echo. Het unieke geluid van First Aid Kit komt perfect tot uiting. Opbouwend komen de drums, strijkers en blazers later bij de gitaar.

Grootste verrassing op ‘Palomino’ is ‘Nobody Knows’. Strijkers en bas beginnen het nummer en drums accentueren het refrein. Hier bovenop is het de zang die een mysterieuze klank geeft aan ‘Nobody Knows’. Een prachtig nummer dat het hoogtepunt van ‘Palomino’ vormt.

Niet alleen de aanstekelijke folk is waar First Aid Kit eerder bekend mee is geworden. Ook folkrock heeft hen al jaren geen windeieren gelegd. Deze kant van de zussen komt weer terug op ‘… A Feeling That Never Came’. Het is het enige nummer waarop de elektrische gitaar een prominente rol heeft. Maar of het echt binnen het folkrock genre past, is te betwisten.

Het uitgebreide arsenaal aan instrumenten dat Johanna en Klara hebben ingezet op ‘Palomino’ heeft goed werk verricht. In combinatie met hun kenmerkende samenzang hebben ze van dit vijfde album een succes weten te maken. De verscheidenheid aan nummers en muziekgenres, maakt dat het album niet eentonig is. Iets wat bij folk vaak nog wel het geval is. Het Zweedse duo heeft hier een sterke muzikale weg omheen gevonden. (8/10) (Columbia Records)

Deel: