Na ‘Eclectic Breath’ dat in 2018 uitkwam is ‘Odyssée’, na een stilte van vier jaar het nieuwe album van Zap Mama. Zap mama is het muzikale geesteskind van de Belgische zangeres Marie Daulne. Het is het eerste Zap Mama album dat volledig Franstalig is.

Zap Mama begon haar carrière in de vroege jaren 1990 en piekte op nummer één in de Amerikaanse Billboard-hitlijsten in 2004 met het album ‘ Ancestry in Progress’. Tijdens haar carrière werkte zij samen met onder meer Erykah Badu, Common, The Roots, Will.I.Am en Sergio Mendez. Zap Mama’s sound trekt fans van Afro, Latin, rap, jazz, urban, nu-soul en wereldmuziek. De grammy-genomineerde Belgische artieste is al meer dan 25 jaar een van de bekendste Belgische muziekacts, en weet nog steeds te verrassen, zo blijkt ook weer met het nieuwe album .

‘Odyssée’ telt 13 nummers en klokt op net iets minder dan drie kwartier speeltijd. Daulne keert op het album terug op haar successound uit de jaren negentig. Een eclectische sound die zwaar leunt op afrikaanse invloeden en dan vooral op de polyphone zang, waarin ze, ook op dt album weer excelleert.

Op het album staat een wat onverwache cover, ‘Dans le Regard d’une femme’, dat orgineel van de Belgisch-Italiaanse charmezanger Salvatore Adamo is. Zap Mama blijft qua uitvoering zelfs nog redelijk dichtbij het origineel, maar overgiet het nummer onmiskenbaar met de zo makkelijk te consumeren afropop-sound zoals we de zo goed kennen van Zap Mama.

Gelukkig lijkt dit nieuwe album weer veel meer ‘down to earth’ en organischer dan de wat nerveuze en elektronische voorganger ‘Eclectic Breath’. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen. ‘Dis Moi’ heeft een lekkere, onbedwingbare groove die uitnodigt tot dansen en meezingen. ‘Pazapa’, als single uitgebracht, heeft zeker hitpotentie met die heerlijke ritme’s, blazers en vocals. Daulne componeerde muziek van haar nieuwe album, waaronder dit nummer tijdens een reis naar Dakar, de levendige en cultureel hoogstaande hoofdstad van Senegal. Het is te horen, De reis heeft goed gedaan.

‘Tu.t.TU’ is zonder twijfel het meest bijzondere en meest gedurfde nummer op het nieuwe album. Wie durft het nog aan een grotendeels geïmproviseerd nummer op te nemen? Chapeau! En wat een stem! Die heeft in al die jaren helemaal niets aan kracht ingeboet.

‘Prends le Temps’ is dan weer een prachtige showcase voor de meerstemmige zang waar Zap Mama zo bekend door is geworden. Prachtig, Het doet denken aan Stromae’s laatste album qua sound en feel. Zap Mama is met ‘Odyssée’ weer helemaal terug van niet echt weggeweest. Dit is een van de beste albums van Zap Mama, en kan zo meedoen met haar beste albums. Een heel mooie verrassing van Marie Daulne. (8/10) (Zap Mama)

Deel: