Wanneer een dierbare dichtbij je komt te overlijden, komt er veel op je af. Allereerst is er het verdriet en de rouw om degene die je moet missen. Daarnaast zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden rondom de begrafenis. Het is erg lastig om op dat moment helder na te denken. Toch moeten er keuzes gemaakt worden om de uitvaart in te vullen en daar heb je maar een paar dagen de tijd voor. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Familie en vrienden helpen en denken mee en de uitvaartverzorger staat voor je klaar. Een belangrijk onderdeel van een uitvaart is de muziek. Muziek is emotie en kan een dierbare herinnering naar boven brengen. Het draaien van muziek kan ook verlichting bieden tijdens een verdrietig afscheid. Tijdens de voorbereiding van de dienst kun je daarom behoorlijk wat tijd kwijt zijn aan het kiezen van de juiste nummers. Hoe pak je dit het beste aan en waar dien je rekening mee te houden? 

Volg je eigen pad

Voor het kiezen van muziek voor een begrafenis zijn geen vaste regels. Er is geen vaste lijst aan muziek waar je uit kunt kiezen. Je kunt de muziek dus zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Het is ook belangrijk om dit te doen. Door muziek te draaien waar je iets mee hebt, of waar de overledene iets mee had komen emoties naar boven die het zware moment van afscheid iets kunnen verlichten. Na die tijd kan het helpen in het proces van rouw. 

Begeleiding

Wanneer de overledene een begrafenisverzekering heeft afgesloten, staat er een uitvaartverzorger voor je klaar die je kan helpen bij alles omtrent het afscheid. Hij of zij heeft verstand van zaken en begeleidt je in het proces. Ook bijvoorbeeld bij de keuzes rondom de muziek. Samen kunnen jullie de dienst invullen en het afscheid zo mooi mogelijk maken. 

Hoeveel nummers breng je ten gehore?

Het aantal nummers dat je laat horen is een persoonlijke keuze. De gemiddelde uitvaartdienst duurt ongeveer 45 minuten. Vaak breng je aan het aan begin van de dienst een nummer ten gehore, waarbij bijvoorbeeld de kist wordt binnen gedragen. Tijdens de dienst zelf draai je nog 2 á 3 nummers. Zo heb je een mooie afwisseling tussen toespraken en muziek. Daarnaast wordt er nog een nummer gedraaid wanneer mensen de ruimte verlaten. Stond muziek erg centraal in het leven van de overleden persoon, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om meer nummers ten gehore te brengen.  

Haal herinneringen op

Door met elkaar herinneringen op te halen over de overledene, komen de mooiste verhalen naar boven. Muziek kan hierin een leidraad zijn. Misschien was diegene enorme fan van een bepaalde artiest of band of hield hij of zij van een bepaald genre. Dat is een mooie aanleiding om op zoek te gaan naar nummers die gepast zijn om te draaien tijdens de dienst. Ook staat muziek onlosmakelijk verbonden met emoties. Misschien is er een lied dat je dierbare omschrijft of waarbij je altijd aan hem of haar moet denken.

Maak keuzes met je dierbare in je hoofd

Bij een onverwachts overlijden kan het invullen van de dienst erg zwaar zijn. Je hebt zeer waarschijnlijk niet met elkaar besproken wat eventuele wensen zijn voor het afscheid. Wanneer het overlijden niet onverwacht kwam heb je misschien samen al besproken hoe de dienst eruit komt te zien en weet je welke nummers hij of zij graag wilde laten horen. Respecteer altijd de wens van de overledene daarin. Wat maakte diegene blij? Wat maakt de dienst persoonlijk en zorgt ervoor dat het geheel in teken staat van diegene? Daar gaat het ten slotte om. Daarnaast kunnen bepaalde nummers belangrijk zijn geweest in het leven van de overledene. Denk hierbij aan een nummer dat gedraaid werd tijdens een openingsdans of tijdens een bijzondere reis die jullie samen hebben gemaakt. 

Betrek anderen in je beslissing

Een begrafenis is een erg persoonlijke aangelegenheid, voor alle betrokkenen. Het is dan ook noodzakelijk om belangrijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld de keuze van de muziek, bespreekbaar te maken met iedereen die meedenkt bij het samenstellen van de dienst. Wanneer je partner is overleden heb jij daarin waarschijnlijk een sterk beeld voor ogen. Maar ook familie moet daarbij betrokken worden. Deze beelden kunnen ver uit elkaar liggen, probeer daarin nader tot elkaar te komen door goed te communiceren. Een uitvaartverzorger kan hierin een helpende hand bieden. 

 

Deel: