Ook tijdens de derde dag van Sziget stonden er een flink aantal acts op het affiche waaronder The Techno Marching Band MEUTE, de Ierse post-punk band The Murder Capital, de Belgische zanger Stromae, de Engelse rapper slowthai en – een van de grootste namen van het festival – Justin Bieber.

MEUTE

Deze vrijdag werd de Main Stage door een wel heel bijzondere act geopend. MEUTE wordt omschreven als “The Techno Marching Band”. Deze naam maakten ze zeker waar. De elf
leden van de band kwamen het podium op in hun iconische rode jassen. Voor iemand die nog nooit van de band had gehoord was het misschien een raar gezicht dat hier zo’n menigte op af kwam. Maar toen de muziek eenmaal begon dromde de menigte snel samen. Met hun ‘hand-made’ techno-beats en speelse koperblazers was er geen DJ nodig. Al snel had zich een groot publiek bij de Main Stage verzameld. Zowel helemaal vooraan in het publiek als heel ver van het podium dansten mensen zoals op ieder ander EDM-feestje. Een aantal confettikanonnen en enkele woorden van een van de bandleden verder was de set afgelopen. Nadat ze een uur onophoudelijk hebben gespeeld zullen de meesten deze bijzondere band niet snel vergeten.

The Murder Capital

Ondertussen was er in de Freedome alweer een ander optreden begonnen. Hier stond de Ierse post-punk band The Murder Capital. Met een relatief klein publiek begonnen ze hun set. Terwijl de bandleden het podium op liepen werd er al flink gejoeld. De mensen in het publiek hadden duidelijk zin in een beetje meer punk op het festival. Toen de zanger, James McGovern, even later ook naar voren kwam werd er nog harder gejoeld. Met een sigaretje tussen zijn lippen nam hij eerst nog een aantal hijsjes voor hij aan het eerste nummer begon. Toen sprong de zanger een aantal nummers later het publiek in. De linkerkant barstte los en begon te duwen om zo dicht mogelijk bij McGovern te komen. Langzaam maar zeker stroomde de tent wat voller, de ruigere muziek trok de mensen aan. Nadat er ook enkele moshpits ontstonden besloot McGovern te stagediven en werd hij letterlijk op handen gedragen. Uiteindelijk heeft de band meer dan een uur vol gespeeld. Voor de liefhebbers was dit zeker een show om niet te missen. Met hun harde gitaren en politiek getinte teksten veroverden ze de Freedome.

Stromae

Op de Main Stage begon een van de grootste shows van de avond. De Belgische zanger Stromae stond voor een overvol festivalterrein. De show begon al voordat Stromae het podium betrad, met een animatiefilmpje waarin een versie van Stromae zelf te zien was. Gedurende het hele optreden kwamen er meerdere van deze filmpjes langs, wat een erg leuke toevoeging aan de set was. Terwijl zijn bandleden in een soort hokjes op het podium speelden begon de zanger aan zijn eerste nummers. Bij het tweede nummer, ‘Fils de joie’, werden er microfoons op het podium gezet, waardoor het leek alsof Stromae een persconferentie gaf. Later, tijdens ‘Tous les mêmes’ verbaasde de zanger zich over het feit dat het publiek zo hard meezong. “You are singing French, right?” Toen hij de nummers ‘Mauvaise journée’ en ‘Bonne journée’ begon kwam er een stoel het podium op. Toen hij plaatsnam en begon te zingen, begon de stoel het hele podium over te rijden. Even later kwam er ook nog een robothond het podium op. Deze hond kwam even dansen, en bracht Stromae zijn jas. Dit was de jas uit de videoclip van ‘Papaoutai’. Toen hij de jas aantrok begon de muziek gelijk met spelen. Met zijn hit ‘Alors on danse’ sloot hij zijn set af. Al met al was dit een erg bijzonder optreden. Door alle futuristische elementen werd er echt een show neergezet. Ook door de aparte danspasjes en expressieve gezichtsuitdrukkingen van de zanger voelde het erg speciaal.

slowthai

Op het podium van de Freedome was slowthai al begonnen. Deze rapper uit Engeland had alle energie meegenomen. Het publiek was al wild voordat de show echt begon, en dat werd alleen maar meer. Toen de artiest het podium op kwam was het echt niet meer te houden. Het publiek sprong en schreeuwde alsof hun leven ervan afhing. En niet alleen het publiek was ontzettend energiek, ook slowthai zelf ging echt los. Met zijn gekke en bijzondere dansjes maakte hij er echt een show van. Ook waren er veel fans uit Engeland aanwezig, waarvan ook veel uit Northampton, zijn ‘home town’. Deze fans gaf hij nog wat extra aandacht door ze een shout out te geven. Met alle energie die bij dit optreden kwam kijken was het echt de verrassing van de avond. Met een overvolle tent en een wild publiek maakte het niet uit dat Stromae op het podium ernaast bezig was. Voor de echte fans was de keuze snel gemaakt.

Justin Bieber

Toen begon de show waarvoor sommigen al vanaf zeven uur ‘s ochtends voor de Main Stage zaten te wachten. Al voor Justin Bieber aan zijn set begon was het hele terrein bomvol. De mensen stonden tot aan het reuzenrad en verder, tussen de tenten op de camping. Dit was natuurlijk te verwachten, aangezien dit toch wel een van de grootste namen van het hele festival was. Waarschijnlijk hadden veel mensen hun dagkaarten speciaal voor vandaag gekocht, want zo’n drukte was nog niet eerder gezien deze week. Toen de ster het podium opkwam was het geschreeuw waarschijnlijk vanuit de andere kant van Boedapest te horen. Tijdens zijn set had hij een aantal dansers die vol energie hun choreografie uitvoerden. Hij speelde een mix van al zijn hits over de jaren. Vooral een aantal van zijn laatste album, maar ook nummers als ‘Baby’ en ‘Boyfriend’ kwamen langs. Dit zijn toch wel de nummers waar hij vroeger mee is doorgebroken. Daarom waren deze toch wel extra speciaal, iedereen herkende ze wel. Het publiek zong de gehele set uit volle borst mee. Aangezien het terrein zo ontzettend vol stond kwam hier nogal een volume vanaf. Al met al een zeer vermakelijke set, of je nou fan was of niet.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: