De uit Noordwijk komende Electric Blues draait al wat decennia mee in de Nederlandse blueswereld. Ooit in 1967 als Relax opgericht door de toen 15-jarige Henk Vegt (zang, gitaar en later drums), Bert Bulk (bas) en Wendel Hillebrands (gitaar) speelden de jongens eerst nummers na van John Mayall, Cuby & the Blizzards, Ten Years After, Savoy Brown en wat er in die jaren nog meer populair was.

De naam van de band wordt gewijzigd naar Electric Blues en als zodanig toeren de heren door Nederland en Duitsland. In 1979 verschijnt het eerste album met volledig eigen materiaal. In 1989 overlijdt gitarist Hillebrands, wat een voorlopig einde van de band betekent. In 2011 pakt Vegt, samen met gitarist Aad Kreeft, de draad opnieuw op. In 2014 verschijnt hun tweede album ‘Desert Pain’.

Naast zanger/drummer Vegt en gitarist Kreeft bestaat de band uit Bert Bulk (bas), Edwin van Schijndel (toetsen), Piétro Smeding (harmonica) en Sanne Germann (zang). In 2017 besluit de band zich te wijden aan het project ‘Electric Blues honors Cuby + Blizzards’. Uit dit project zijn nu twee albums voortgekomen met daarop covers van nummers, die eerder door Cuby & the Blizzards op de plaat zijn gezet, de meesten ervan geschreven door Muskee en/of de andere leden van C+B. Op ‘Another Day, Another…’ treffen we zestien nummers aan en op ‘Back To Grolloo’ nog eens vijftien.

Uiteraard horen we bekende C&B nummers als ‘Another Day, Another Road’, ‘Appleknockers Flophouse’ en ‘Window Of My Eyes’ langskomen, en ook wat minder bekend werk als ‘Seasons Come, Seasons Go’, ‘City Soldier’ en ‘Unknown Boy’. Opvallend is dat de stem van Henk Vegt zoveel overeenkomst vertoont met die van Harry Muskee, zowel qua stemgeluid als emotie. De band is op beide albums prima op dreef. Fraai zijn de aanvullingen van dwarsfluit en cello op enkele nummers. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Brother Booze’, ‘Help Me’, ‘Travelling With The Blues’ en de altijd prachtige klassieker ‘Window Of My Eyes’.

Twee prachtige albums, die recht doen aan de nalatenschap van Harry Muskee en Cuby & The Blizzards. Ik kan niet zeggen welke van de twee ik de betere vind. Fans van C+B en van goed gemaakte blues kunnen probleemloos beiden aanschaffen. (8/10) (eigen beheer)

Deel: