Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: The Specials @ Paradiso.

Concerttip dinsdag 28 juni: The Specials @ Paradiso

In de industriële, Britse stad Coventry werd in 1977 de band The Specials opgericht. Een van de eerste multiculturele popgroepen. Qua muzikanten, maar ook qua muziek. Ze mixten bijvoorbeeld Engelse punk met Jamaicaanse ritmes en worden gezien als de grondleggers van de Britse ska. Na een korte, succesvolle carrière besluiten ze in 1984 uit elkaar te gaan. Niet veel later wordt het oeuvre van The Specials gezien als een van de meest invloedrijke in de Britse muziekgeschiedenis.

Dat komt vooral door hun controversiële songteksten. De nummers klinken vrolijk maar gaan over hoge werkloosheid, beoordeeld worden op je huidskleur en de dreiging van het racistische National Front. Een van de bekendste nummers is hun eerste single ‘Gangsters’, uitgebracht op het door toetsenist Jerry Dammers opgerichte 2-Tone label.

In 2008 besluit de band weer bij elkaar te komen, en met succes. Tijdens hun reünietour blijkt nog steeds elk nummer raak, ook in ons land. In 2010 speelt de band op Lowlands en in 2011 staan ze tot twee keer toe in een uitverkochte Paradiso. Een jaar later verschijnt het tribute-album ‘Specialized’, waarvan de opbrengsten worden gedoneerd aan het ‘Teenage Cancer Trust’. Na het tragische verlies van drummer en oprichter John Bradbury besluit de band in december 2015 toch om door te gaan.

Deel: