Het was een regenachtige dag gisteren, donderdag 9 juni 2022, maar toch was een deel van Limburg vrolijk. Haevn was weer in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Het heeft weer veel te lang moeten duren voor de mannen van Haevn door de lange lockdown, maar het was het dan eindelijk zo ver. Ze hadden al vele malen opgetreden in Heerlen voor de Corona epidemie, dus onbekend terrein was het niet. Haevn startte eerder al in Maastricht met de ‘Unfold’-tour, die tot einde juni 2022 in Nederland en later dit jaar naar Duitsland en Zwitserland plaats vindt. Een internationale tour voor Haevn is meer dan een cadeau voor het duo.

Haevn kon eindelijk voor het eerst hun langverwachte nieuwe muziek ten gehore brengen tijdens dit concert getiteld: ‘Unfold’. Mensen die Haevn al eens gehoord hadden verwachtten dan ook een avond waar ze zouden worden ondergedompeld in een wereld waar pop en filmmuziek in een eigenzinnige dreamy saus overgoten. Het duo Marijn van der Meer (singer-songwriter) en Jorrit Kleijnen (soundtrack producer) staan bekend om hun atmosferische, bijna filmische muziek wat uniek is in hun genre.

Haevn heeft de laatste jaren niet stilgezeten er is veel gebeurd en hebben hard aan de weg getimmerd. Ze braken in 2015 door met hun debuutsingle ‘Finding out More’, dat meteen werd genomineerd voor een Edison. Na wat singles, verscheen in 2018 eindelijk de debuutplaat ‘Eyes Closed’. Het album werd goed ontvangen en zette het muzikale duo op de kaart. In 2020 verscheen hun ‘Symphonic Tales’ EP, die werd opgenomen met een groot strijkorkest en 2021 bracht de singles ‘Throw me a line’ en ‘Open Hearts’. De aankondiging van een nieuw album en bijkomende tour is het teken dat dit duo hun muzikale ontdekkingsreis hebben voortgezet.

In het voorprogramma stond de zangeres OSKA, een jongedame uit Wenen. Jorrit Kleijnen kwam dit talent zelf aankondigen en vertelde dat ze haar (als Maria Burger) in Frankrijk hadden leren kennen. Haar naam OSKA is een afkorting van haar broer Oskar om haar familieband te benadrukken. Jorrit en Marijn waren zo onder de indruk dat ze zelf vonden dat ze dit talent een kans moesten geven. Hij vertelde ook dat als de zaal stil was, ze een super mooie sound had, en dat was ook zo. OSKA zong mooie gevoelige en bedachtzame liedjes. Nog wat onervaren in het uitleggen tussen de nummers door, maar het publiek hing aan haar lippen. De Weense was super spontaan met een stem als een nachtegaal. Haar stem kan men vergelijken met die van Katie Melua en van het publiek mocht ze blijven zingen, zo adembenemend mooi was het.
Van straatmuzikant in Wenen tot een tour door europa met grote artiesten . Talent komt altijd bovendrijven dat zie je wel weer.

Het was goed gevuld in Parkstad Limburg Theater met zo’n 800 bezoekers die de show van Haevn kwamen bezoeken. Je kon aan het publiek horen dat ze veel enthousiaste volgers hebben die vaker naar hun optredens komen luisteren. Het was dan ook de bedoeling van het duo om het publiek een top avond te bezorgen. Een 6 man sterk gospelkoor opende met de intro van ‘Catching files’ en had ondersteuning van een 7-koppige band en een strijkersensemble dat echt van zich liet horen. De toon was weer gezet en Haevn ging weer voor nieuwe verrassingen zorgen.

Er volgden veel bekende HEAVN-tracks de revue, zoals ‘Not holding back’, ‘Throw me a line’, ‘Sinner love’ en ‘Back in the water’ en wederom bleek dat de band, geïnspireerd door artiesten als Bruce Springsteen, Sting, Ray LaMontagne, Leonard Cohen, maar ook door filmcomponisten als Thomas Newman en Hans Zimmer, voortdurend op zoek blijft naar nieuwe melodieën, kleuren en teksten. Het enige doel van het duo is om troost over te brengen aan hun publiek door middel hun muziek. Met ‘Holy Ground’ wist Haevn de fanste bereiken met een gloednieuw nummer met in de refreinen een beetje gospel invloeden. Een nummer dat je meesleurde in een betoverende relaxte wereld. Samen met het gospelkoor sloot de avond met ‘Kite in the hurricane’ af. Na afloop gingen mensen toch met een boodschap huiswaarts en terugdenkend aan wat ze die avond gezien en gehoord hadden. Het was prachtig dat Marijn en Jorrit het weer geflikt hadden.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: