Het veelbelovende duo Maxime x Glyn opende dag twee van Mama’s Pride 2022. De mensenmassa moest rond 13:00 uur nog binnenstromen maar dat maakte deze toppers niet uit. Gewoon spelen, de mensen komen toch wel. Maxime x Glyn timmeren hard aan de toekomst in de muziek scene. Deze R&B artiesten met Zuid-Amerikaanse roots laten je hun muziek niet alleen horen, maar ook voelen. Ze maken al 10 jaar samen muziek met veel plezier.

Het was niet de eerste keer dat dit duo in Geleen kwam optreden. In 2016 deden ze mee aan de online talentenjacht van Giel Beelen (Giels Talentenjacht), in 2019 jaar stonden Maxime x Glyn samen met hun band op de Talent Stage van festival Pop on Top en stonden in de finale van popwedstrijd Nu Of Nooit!. Op 19 juni staan ze op Pinkpop en deze zomer komt er nog nieuwe muziek met videoclips eraan. Hou ze in de gaten, we gaan nog van ze horen.

De band Elephant is ontstaan tijdens de eerste lockdown en is ondanks de omstandigheden uitgegroeid tot een ambitieuze, gepassioneerde indie band met al een paar successen op hun naam. De jonge Rotterdammers hebben maar één passie en dat is samen muziek maken. Ze willen het publiek vertellen door middel van hun songs wie ze zijn als band. Frank Schalkwijk (zang, gitaar), Michael Broekhuizen (zang, gitaar), Bas Vosselman (zang, basgitaar) en Kaj van Driel (drums) over de plaat en wat deze heeft geïnspireerd, het ontstaan van Elephant en de toekomst.

Elephant overtuigt met hun eigenzinnige aanpak, sound en songs. Begin 2022 verschijnt het album ‘Big Thing’. Deze band gaat het ver schoppen, de muziek ligt super lekker in het gehoor. De aanwezige festival bezoekers spraken vol lof over deze band.

De ambitieuze zangeres Elle Hollis uit Brunssum zingt en schrijft al van jongs af aan. Haar talent zorgde ervoor dat ze op writing trips naar Los Angeles en New York kon, waar ze zichzelf verder kon ontwikkelen. Met een universitair diploma Engels op zak heeft Elle een internationale sound en uitstraling die meteen je aandacht trekt. Als je haar hoort zingen op het podium zou je niet zeggen dat dit een Limburgse meid is. Elle Hollis zingt niet alleen sinds jonge leeftijd, ze schrijft ook. Dit terwijl ze samenwerking aan durft met verschillende schrijvers en kunstenaars over de hele wereld. “Als ik mijn emoties kan overbrengen door het nummer wanneer het akoestisch wordt gespeeld, weet ik dat het een goed nummer is. Ik wil mensen raken door middel van goede teksten, dat moet dan ook de rode draad zijn”. Aan haar stem en uiterlijk kan het niet liggen, de muziek klonk heerlijk door het Burgemeester Damenpark, het goede weer speelde natuurlijk ook mee.

De Amsterdamse fuzz popband POM klinkt ongedwongen en gelijktijdig ook snoeihard. De vijf-koppige fuzz popband had met name bekijks door de zangeres van de band Liza van As door haar looks en haar sound. De teksten van deze band gaan over persoonlijk sterk zijn. “Je hoeft je niet preuts te houden als je seks met iemand wil. Elk liedje moet je met een bepaald gevoel brengen, je hoeft je niet te schamen, je bent cool”. De band laat dingen graag aan de verbeelding over. Volgens deze band is dan ook hun motto: “We maken harde muziek. We zijn niet schattig, maar ook weer wel”.

De groep SONS, afkomstig uit Melsele, België zijn al vrienden sinds ze kinderen waren. Ze hebben allemaal in verschillende bands in hun lokale scene gespeeld, maar op de een of andere manier nooit allemaal samen tot SONS. Na het zien van een Meatbodies-show in Brussel drong het tot de vier vrienden door om zich te verenigen rond een rauw, verminkt en ruig geluid. In 2017 namen ze een demo op, zo is het begonnen. Ze hadden acht shows in de stad gespeeld, de meeste in bars waar ze de barman kenden toen ze de kans kregen om door te breken. Vanaf toen ging het erg snel, deze garage rockband die coole riffs produceren met oorverdovend volume, het klinkt goed in de oren, het Geleense festivalpubliek kon dit wel waarderen en applaudisseerde dan ook volop na afloop.

ADF Samski, echte naam Samir Plasschaert, is een Nederlandse rapper. Hij is geboren in Rotterdam en is een van de nieuwste generatie artiesten. Hij is het halfbroertje van Ronnie Flex, echte naam Ronell Plasschaert. De twee hebben dezelfde vader, maar niet dezelfde moeder. In tegenstelling tot Ronnie is ADF Samski half Surinaams en half Marokkaans. Zijn track ‘No Hook’ kwam in 2019 op social media en wist daarna dat hij goud in handen had. De serie werd uitgebreid met ‘No Hook 2’ en ‘No Hook 3‘ waar laatstgenoemde inmiddels staat op meer dan 6 miljoen views op YouTube. De succesformule van Samski zijn ‘No Hook’ tracks zit hem in het feit dat hij het als een old school rap samen laat vloeien met de hedendaagse rap songs. Deze rapper is via de media veel te zien en te beluisteren en combineert zomerse funky track met een coole rap video op YouTube die dan ook in weken miljoenen views hebben. De jongere generatie op het festival vond dit optreden wel cool en deden dan ook lekker mee met de beats.

Broken Brass is next level brass music. Energiek en explosief. Ze mixen de aanstekelijke brass sound met de flow van hiphop, de drive electro-punk en de energie van rock ‘n roll. “Guitars go to 10, horns go to 11!” is hun motto. Met meerdere uitverkochte clubtours in Engeland én uitverkochte shows in Nederland tijdens de vorige tour is het glashelder: Broken Brass blaast iedereen omver. Op het podium hoorde je een sterke band met echte rock ’n roll mentaliteit en op het randje van Broken Brassen, vol energie en explosiviteit, het publiek ging helemaal uit hun dak, en ja dat was te gek.

Deze muziek van ARP Frique & Family kan men als beste omschrijven Disco-vibes in NYC-style, samen gesmolten met Caraïbische als Kaapverdische sounds, lekker dansbaar en een gezonde finishing touch van gekheid aanwezig. ‘Welcome To The Colorful World Of Arp Frique’ is het exotische en super funky debuutalbum van deze disco funk band. Wat opvalt bij Arp Frique dat ze waardering hebben voor de muziek en het geluid van disco tijdperk. De oudere generatie vindt Arp Frique dan ook geweldig op het Mama’s Pride festival.

Het was weer een geslaagd festival met meer dan 11.000 bezoekers, de sfeer was goed, het weer zat mee dus op naar de volgende editie in 2023.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: