Om de muziek van The Moody Blues in leven houden brengt John Lodge ‘The Royal Affair and After’ uit. John Lodge – legendarische bassist, songwriter en zanger van The Moody Blues en opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame – brengt een dynamisch en levendig nieuw live album uit: ‘The Royal Affair and After’, een release die zeker bestaande fans van The Moody Blues zal bekoren en nieuwe fans zal maken.

Dit 10 tracks tellende album bevat gloednieuwe, live opnames van al John’s Moody Blues hits, samen met speciale eerbetonen aan al zijn oud-bandleden: Graeme Edge, Justin Hayward, Mike Pinder en Ray Thomas. Het album is live opgenomen in Las Vegas tijdens ‘The Royal Affair Tour’. Voor John bood het een kans om zijn show te brengen aan zowel lang gevestigde fans van The Moody Blues als aan jongere muziekliefhebbers die nieuw voor hen zijn.

De zorgvuldig samengestelde set en album track lijst bevat hits als ‘I’m Just a Singer (in a Rock and Roll Band)’, ‘Ride My See-saw’, ‘Isn’t Life Strange’, ‘Steppin’ in a Slide Zone’, en ‘Gemini Dream’. Je vindt er ook ‘Saved by the Music’ van het Blue Jays album (uitgebracht door John en Justin Hayward in 1975, tijdens The Moody Blues’ 5-jarige pauze).

John heeft deze tracks verweven met speciale hommages aan zijn bandgenoten van The Moody Blues – zoals John het omschrijft, de ‘soundtrack van zijn leven’.

The Royal Affair and After” bevat een aangrijpende, zeer speciale opname van het gedicht ‘Late Lament’ van de drummer van The Moody Blues, Graeme Edge (mede-oprichter en drummer van The Moody Blues, die helaas in november 2021 overleed). Het gedicht verscheen oorspronkelijk op het iconische album ‘Days of Future Passed’, geschreven door Edge, maar ingesproken door Mike Pinder. John was zeer verheugd toen Graeme Edge ermee instemde zijn gedicht voor hem op te nemen, met zijn eigen stem.

John’s eerbetoon aan Ray Thomas is zijn versie van ‘Legend of a Mind’. John en Ray waren vrienden vanaf hun 15e toen ze elkaar ontmoetten op een bus in Birmingham en besloten samen een band te vormen. Zijn eerbetoon aan Mike Pinder is zijn vertolking van ‘Sunset’: een nieuwe versie die de mystieke toon van Pinder’s werk weergeeft en Jon Davison van YES verzorgt gastvocalen op ‘Nights in White Satin’. Al 54 jaar speelt John dit nummer op elk Moody Blues concert, en hij speelt graag de baslijn die hij al die jaren geleden schreef, en nu de Moody Blues niet meer toeren, was dit een prachtige gelegenheid om een eerbetoon aan Hayward te spelen.

Op tournee en op de live-opnames die het album vormen, vangen John en zijn 10,000 Light Years Band de essentie, energie en boodschappen van deze Moody Blues songs, door ze uit te voeren met de energie, verve en muzikaliteit waar de band bekend om stond, terwijl ze een echt modern gevoel geven aan deze klassieke songs.

John’s mission statement is immers: “Ik wil alle muziek van de Moody Blues levend houden!”

“De laatste twee jaar zijn vreemde en gekke tijden geweest,” reflecteert John, “en we zijn allemaal voor uitdagingen komen te staan die we ons nooit hadden voorgesteld. Voor mij was het heel therapeutisch om tijd te besteden aan het werken aan dit nieuwe live-album. Terwijl de COVID golven kwamen en gingen, en we geïsoleerd waren en vaak gescheiden van geliefden, heb ik veel tijd besteed aan het denken over deze nummers: nummers die echt de ‘soundtrack van mijn leven’ zijn: ‘Ride my See-Saw’, ‘Isn’t Life Strange’, ‘Steppin’ in a Slide Zone’ – allemaal lijken ze zo relevant vandaag.

“Het maakt me ook zo ontzettend blij dat Graeme zijn speciale uitvoering van ‘Late Lament’ voor het album heeft gedaan: hij zal diep gemist worden, maar zal altijd bij ons blijven in ons hart en op dit album. Ik ben ook Jon Davison van YES dankbaar, die een grote vriend is, maar ook de vocalen op ‘Nights’ zo prachtig vertolkt, waarmee hij dit iconische nummer eer aandoet. Ik wens voor ons allemaal als we aan 2022 beginnen dat dit de laatste COVID golf is, en we weer samen op de weg kunnen zijn, genietend van het leven, en deze muziek. Aan het eind van de dag, ben ik gewoon een zanger in een rock and roll band.”, aldus John.

John wordt bijgestaan door zijn ‘10,000 Light Years Band’; Alan Hewitt (Music Director en Keyboards), Billy Ashbaugh (Drums), Duffy King (Guitars) en Jason Charboneau (Cello).

‘The Royal Affair and After’ komt vandaag uit op cd en digitale download en alle streamingdiensten. Een limited-edition op blauw vinyl zal ook worden uitgebracht op 28 januari met een zwarte vinyl release op 11 februari 2022.

Deel: