Zoals iedere vrijdag heeft Maxazine redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van Perry, onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Als het Frans allemaal even teveel wordt, en dat gebeurt de laatste drie maanden best vaak, dan pakt hij zijn shag van tafel, kijkt niet meer om en loopt zonder nog iets te zeggen door de achterdeur naar buiten. Als het aan Frans zelf ligt, dan zou hij die deur voorgoed achter zich dicht doen en zonder om te kijken naar de horizon toe lopen, naar wereld waarin al dat gezeik waar hij de hele dag mee moet dealen geen realiteit meer is. Gewoon, weg van alles waar hij zo’n godsgruwelijke hekel aan gekregen heeft, dat hij de gedachten eraan gewoon niet meer toe kan laten in zijn hoofd. Het zal ook vandaag bij die gedachte alleen blijven. “Houd vast die gedachte”, denkt hij bij zichzelf. Als hij de deur maar net achter zich heeft dichtgetrokken en hij kijkt voor zich uit, is daar allesbehalve een een bevrijdende wijde horizon; Nee hij staat weer drie hoog op een brandtrap tussen de betonnen muren om te proberen met een sigaretje weer wat tot rust te komen.

Enfin, vijf minuten kan hij wel even er tussenuit piepen. Even weg van het ellenlange, eeuwigdurende gezever van zijn collega’s die maar door ratelen over zonnepanelen op hun dak, welk kinderstoeltje het best gecertificeerd is om in hun lease Volkswagen mee te kunnen nemen, en waarom soja melk beter is dan geitenmelk voor kinderen met een lactose-intolerantie. Frans kan er gewoon helemaal niks mee. Geen feeling, geen interesse, helemaal niets.

Als Frans, nadat hij zijn peuk heeft opgerookt, maar weer naar binnen gaat loopt hij meteen door naar zijn locker. Snel pakt hij zijn oortjes uit zijn tas. Hij heeft nu toch schoonmaakdienst in het trappenhuis. Dat gaat veel lekkerder als hij onder het moppen naar zijn favoriete New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify kan luisteren. Het is vrijdag en hij heeft de avonddienst, dus zometeen staan er weer allemaal lekkere nieuwe tracks op! Deze week hoort hij nieuwe tracks van onder anderen Band of Horses, Kim Gordon, the National, Sam Fender en Neil Young. Heerlijk, daar komt hij zijn dienst wel mee door. Fluitend pakt Frans de mopwagen en gaat aan de slag, helemaal onderaan bij de begane grond.

Deel: