Met zijn vierde album ‘Apart’ keert de Amerikaanse soul. Singer-songwriter Allen Stone volledig terug naar de essentie van zijn eigen muziek. In Nederland heeft Stone een kleine , doch fanatieke schare fans waarvan velen zich het onwaarschijnlijk goede optreden in april 2016 in de Amsterdamse poptempel Paradiso zich waarschijnlijk de rest van hun leven zal bijblijven.

Op ‘Apart’ brengt Stone zijn meest geliefde nummers zoals we ze nog niet eerder hoorden. Ontdaan van alle opsmuk, de arrangementen teruggebracht tot het minimale, strikt noodzakelijke. Soms is dat een alleen een piano of een volledig gestripte gitaarpartij. Wat overblijft is de stem van Allen Stone, die zo veelzeggend en sterk is dat die alleen kippenvel kan oproepen bij zijn luisteraars.

Het album werd opgenomen met Grammy genomineerde producer Ryan Hadlock, die we kunnen kennen van zijn werk met onder anderen the Lumineers en Vance Joy. Meest in het oor springende stuk op het album is ‘Bed I made’, een ouder Stone nummer dat nu is opgenomen als een duet met Alessia Caira. Alessia begint faam te maken als popzangeres, met name door haar laatste single die deel uitmaakt van de ‘Blade Runner, Black Lotus’ soundtrack. ‘Bed I made’ is een werkelijk prachtig pareltje, een groeidiamantje dat steeds beter wordt al je er nog eens naar luistert.

Bob Marley’s ‘Is this Love’ krijgt op dit album een wel heel aparte uitvoering. Piano en stem brengen de reggae classic terug tot de bare essence waardoor nogmaals duidelijk wordt hie sterk dit nummer in de basis is. Stone is gezegend met een van de allerbeste soul stemmen die nog in leven zijn, gekoppeld met een enorm vermogen zich in te leven in de teksten die hij zingt, hetgeen resulteert in songs die van begin tot einde blijven boeien en je met gesloten ogen blijvend boeien. De beste showcase voor Stone’s unieke vocale talent hoor je op ‘Where you’re at’. Ook hier zingt Stone, enkel begeleid door een piano de spreekwoordelijke sterren van de hemel. Kippenvel.

Normaal zou ik niet zo snel warmlopen voor een album waarop een artiest met een nog vrij beperkte catalogus zoals Alles Stone, een aantal van zijn beste tracks opnieuw aan het publiek wil presenteren. In het geval van dit album echter levert dit een verrassend mooi, simpel en betoverend album op dat zeer zeker de moeite van het beluisteren waard is. Ook voor mensen die Allen Stone nog niet kennen is dit een mogelijkheid om kennis te nemen van de geweldige artiest die Allen Stone is. Voor alle Allen Stone adepten in Nederland is het een no brainer. Het is iets om naar uit te zien dat hij hiermee komt optreden in de kleinere zalen. (8/10) (Atom)

Deel: