Parquet Courts is een band uit Brooklyn die in 2011 debuteerden met het album ‘American Specialties’, dat in eerste instantie alleen op cassette werd uitgebracht. Inmiddels zijn we met ‘Sympathy for Life’ aangekomen bij de zevende release van de band.

De muziek van Parquet Courts laat zich best omschrijven als indie-punk met veel elektronische invloeden. De band componeert niet zo zeer hun nummers maar sluit zichzelf gewoon in de studio op, gaat een potje jammen en edit dan de opnames van die jams totdat ze een nummer hebben. Creativiteit kan de mannen in ieder geval niet ontzegt worden en de resultaten die ze ondanks deze manier van werken bereiken, bezorgt hen in ieder geval de prijs voor meest sympathieke band sinds tijden.

Voor een zelfbenoemde punk band grooved het album geweldig. Productie is ook lekker vet en de farfisa orgeltjes die overal doorheen jengelen zijn hip irritant aanwezig. ‘Plant Life’ is wat dat betreft een goed voorbeeld. Punk kan je dit echt niet noemen, dus dat doe ik ook niet meer. ‘Homo Sapien’, dat als single uitkwam, kickt wel af met een kitsch boos gitaartje. Heerlijk gedateerd klinkt dit. Live in een donkere kelder met schraal bier en waar het zweet van de muren druipt zal dit ongetwijfeld een wereldse ervaring zijn. Muzikaal stelt het niks voor en voegt het helemaal niets toe aan welk muzikaal idioom dan ook.

‘Zoom Out’ dan, is een nummer met een heerlijk groovy en floppy basslijntje. Bij tijd en wijle doet de band, zeker op dit nummer, denken aan de muzikaal minder onderlegde broertjes van The Fun Loving Criminals. Al met al is ‘Sympathy for life’ dan ook een sympathiek klinkend album dat echter nergens echt gaat boeien, maar ook nergens gaat vervelen. Hadden we het album gemist als het nooit gemaakt was? Nee, dat niet. Mis je er iets aan als je het nooit zal horen? Ook niet dus. Maar toch, als ze ooit live in de buurt komen spelen ga ik er echter zeker te weten heen, want een concert van deze mannen kan alleen maar leuk zijn. Dat dan weer wel. (7/10) (Rough Trade Records)

Deel: