Het was wellicht de beste reggaeband die ons land ooit heeft voortgebracht: Beef. Na enige tijd gewoon jammen in de Eindhovense oefenruimte Pop-Ei en het opnemen van een eigen radioshow op de korte golf, The Chop Shop, alsmede de opname van een eerste album ‘Babylon by Beef!’. Door het succes hiervan startte de band in 2000 met optreden. Zanger Pieter Both en bassist Koen Lommerse kenden elkaar destijds al vanuit Gotcha!, waarbij zij en de bevriende drummer Hans Deijnen gitaristen Twan van Gerven en Bram Wouters en met Bas van den Biggelaar op keyboards bij de band haalden voor wat erg snel explodeerde tot een van de beste festivalacts van die tijd.

Hun muziek was een mix van verschillende Jamaicaanse stijlen, zoals ska, reggae en rocksteady en sloeg aan bij vrijwel iedereen die het hoorde. Dat maakte Beef een publiekslieveling op festivals als Lowlands (2000 en 2002) en Pinkpop (waar de band zelfs driemaal optrad) en zelfs tijdens concerten op tournee door Zuid Afrika en Burkina Faso. Er werd opgenomen met producer Bitty McLean (bekend van onder andere UB 40 en Sly & Robbie) en Michiel Schoots (Urban Dance Squad) en Beef trad voor een uitverkocht Philips Stadion op als special guest bij Guus Meeuwis. Beef ging in 2009 uit elkaar, maar trad in 2012 en 2013 nog enkele keren op, om in 2019 op de Zwarte Cross een eenmalig reunieconcert te verzorgen.

Beef Essentials

Om de band te vieren, plaatsen we nu op Maxazine de Beef Essentials; een lijst van tien nummers van Beef, samengesteld door zanger en frontman Pieter Both zelf, met de tien tracks die zogezegd de muzikale footprint van Beef vormen. Tien nummers om Beef echt te leren kennen. Niet zomaar de hits, maar de nummers waar Beef zelf het meest achter staat. Zogezegd, de Beef Essentials!

Deel: