Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kiest om je te laten omscholen. Soms doe je dit noodgedwongen, omdat er geen werk meer is in de sector waarvoor je bent opgeleid. In andere gevallen ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld omdat je werk doet dat je geen voldoening geeft. Het kan ook zijn dat je op dit moment werkloos thuis zit. In al deze gevallen is het een goed idee om je te laten omscholen. Hoe doe je dat eigenlijk? Kun je je online laten omscholen? Waar moet je op letten. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen in het omscholingsproces.

Kijk wat je behaalde diploma’s waard zijn

Zoek eerst uit of je wel een omscholing nodig hebt. Is het ook mogelijk om met je bestaande diploma’s werk te krijgen in een andere sector? In sommige gevallen zijn diploma’s zo algemeen dat je er misschien meerdere kanten mee op kunt dan je denkt. Heb je een zeer specifieke opleiding en wil je echt iets anders gaan doen, dan is het belangrijk om te weten wat je precies leuk vindt. Kom hier eerst achter. Weet je het al, ga dan op zoek naar de opleiding die past bij het beroep.

Kom erachter wat je leuk vindt

Dit is het uitgelezen moment om erachter te komen wat je nou echt leuk vindt om te doen. Wat is jouw droomberoep? Wees open-minded en sluit niks uit. Heb je een passie voor muziek, misschien is muziekleraar worden iets voor jou. Ook al zijn er beroepen die jouw voorkeur hebben die je niet kunt uitoefenen, ze geven toch een goede indicatie van werkzaamheden die je aanspreken. Je kunt van te voren een beroepskeuzetest doen om erachter te komen welke beroepen bij jouw interesses passen. Misschien vind je al snel een aantal beroepen waarvoor slechts een korte training nodig is.

Oriënteer jezelf goed

Opleidingen willen in de smaak vallen bij zoveel mogelijk studenten en zullen proberen je te verleiden. Zeker als je heel veel zin hebt om te beginnen met een nieuwe opleiding, bestaat het risico dat je te snel een keuze maakt en kiest voor een opleiding die eigenlijk niet goed bij je past, geen goede naam heeft of niet goed in elkaar zit. Verdiep je dus goed in de opleiding, kom in contact met mensen die de opleiding hebben gevolgd en hun ervaringen met je kunnen delen. Dit kun je doen via LinkedIn of via het opleidingsinstituut. Neem dus de tijd en beslis niet te snel om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt.

Kies een opleiding

Ben je erachter welk beroep bij jou past? Dan is het nu tijd om de opleiding te kiezen die erbij past. Probeer een opleiding te kiezen met een grote kans op werk en die aansluit bij je interesses. Er zijn veel branches waar tegenwoordig een personeelstekort is, bijvoorbeeld in het onderwijs. Kijk waar je de opleiding kunt volgen. Wil je de opleiding op locatie volgen, kijk dan of de opleiding bij jou in de buurt wordt gegeven. Is er geen locatie in de buurt, dan kun je wellicht ook kiezen voor een online opleiding.

Bepaal de vorm van de opleiding

Er is veel aanbod van opleidingen. Je kunt voltijd gaan studeren, maar ook duale en deeltijdopleidingen zijn een mogelijkheid. Sommige opleidingen worden klassikaal op een locatie gegeven, maar het is ook mogelijk om opleidingen helemaal of gedeeltelijk online te volgen. Weet je van jezelf dat je behoefte hebt aan structuur, kies dan voor een klassikale opleiding. Heb je van jezelf een hoop discipline en ben je flexibel, dan is een online opleiding voor jou misschien geschikter. Een ander aspect dat niet geheel onbelangrijk is, de kosten van een opleiding. Bij sommige werkgevers kun je gebruik maken van een opleidingstraject. Werk je op dit moment, dan kun je kijken of je de omscholing kunt regelen via je huidige werkgever. Heb je geen baan, dan kan het UWV je in sommige gevallen helpen bij een omscholingstraject. Betaal je de opleiding zelf dan kun je vaak kortingen krijgen, met een kortingscode van NHA via bespaardeals op een muziekcursus bijvoorbeeld.

Omscholen op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd is omscholing heel goed mogelijk. Er zijn genoeg werkgevers die iemand met veel ervaring waarderen en een kans willen geven. Je zult ook vaak genoeg te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie, maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Zorg dat je CV up to date is en laat zien dat je net hebt geïnvesteerd in omscholing. Benoem dit ook, hiermee laat je zien dat je flexibel bent en prima in staat bent om nog iets nieuws te leren, ook al ben je de 50 misschien gepasseerd.

Deel: