Nadat The Immediate Family aan het einde van 2020 het publiek al heeft opgewarmd met een EP is de band nu dan terug met het langverwachte volledige debuutalbum. The Immediate Family is een initiatief van songwriter en gitarist Danny Kortchmar. Naast Danny bestaat de band uit een aantal legendarische sessiemuzikanten die een sporen vooral verdiend hebben in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Al onze geliefde pop en rock albums uit die tijd zouden anders hebben geklonken zonder deze muzikanten.

Nu is er dus eindelijk het debuutalbum van deze band. Het titelloze album bevat 14 nummers en klokt in totaal net meer dan 53 minuten. Naast de eerder op de EP uitgebrachte tracks staan er op dit album ook een aantal nummers die de band al speelde tijdens de presentatie van de EP met een livestream in concert. Het album is zeker geen producers album geworden maar in echt muzikanten album. Dat de mannen kunnen spelen is volstrekt helder en behoeft dus ook geen upscaled productie. What you hear is what you get.

De band speelt lekker Losjes en het is duidelijk dat we hier met mannen te maken hebben die weten hoe ze hun instrument beheersen. Eerlijker zal rock’n roll niet klinken dan die gespeeld door The Immediate Family.

Grondlegger Danny Korchmar introduceerde de band zelf al als “Een coverband die originals speelt”. De leden van The Immediate Family hebben zoveel nummers voorzien van hun muziek en Korchmar en anderen hebben zoveel hits geschreven voor anderen dat ze dit ook werkelijk waar kunnen maken. De band die originele covers kan spelen heeft ook op dit debuutalbum een aantal zeer interessante nummers opgenomen zoals het wat obscure maar prachtige ‘Somebody’s Baby’ van Jackson Browne, dat op de soundtrack stond van de film ‘First time at Ridgemont High’. Dit nummer werd origineel geschreven door Korchmar. Op het album vinden we ook een werkelijk fabuleuze versie van Warren Zevon’s ‘Johnny Strikes up the band‘ en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het album staat als in huis en schroeft de verwachtingen van een live tour van The Immediate Family flink op. In een eerder interview met Maxazine vertelde The Immediate Family al ook naar Nederland te zullen komen voor optredens. Op basis van dit debuutalbum is dat iets waar de echte muziekliefhebber met groot verlangen naar kan uitkijken.

Dit album is er een voor de echte liefhebber van ambachtelijke rockmuziek. Beter uitgevoerd zullen we het niet snel horen. Dit zijn de originele artiesten die de sound van een hele generatie rockmuziek hebben bepaald. Dat we ze nu op dit album samen horen spelen met zoveel plezier, is niets minder dan een godsgeschenk. (8/10) (Quarto Valley Records)

Deel: