Het was het succesalbum ‘When we all fall asleep, where do we go?’ waarmee Billie Eilish in 2019 vriend en vijand deed verbazen. ‘Dont smile at me’, de debuut-ep uit 2017, deed het al aardig, maar het eerste volwaardige album van de Amerikaanse singer-songwriter bevestigde haar status toch definitief.

Het beruchte, moeilijke, tweede volwaardige album, ‘Happier Than Ever’ zou haar faam moeten vergroten. Het zou moeilijk worden voor Billie, aangezien haar debuut ijzersterk was en de lat extreem hoog legde voor de zangeres. Toch komt ze met ‘Happier Than Ever’ aardig in de buurt.

Natuurlijk, gelukkig kunnen we wel zeggen, maakte de zangeres op haar tweede album wederom gebruik van de expertise van haar broer Finneas, die weer tekende voor de productie en de muziek schreef voor zijn zus. Een geslaagde combinatie, want het multitalent kan vrijwel alles, zoals acteren (hij speelde onder andere in Glee en verschillende films als Bad Teacher, met Cameron Diaz en Justin Timberlake), hij werkte op muzikaal gebied al samen met Selena Gomez, Demi Lovato, Justin Bieber, Tove Lo, Camila Cabello en John Legend, alleen zijn eigen solo-carrière komt nog niet echt van de grond, na 21 singles die nergens echt succes hadden. Dan is een samenwerking met je zus wellicht de beste optie.

‘Happier Than Ever’ gaat diep. Nummers als ‘Oxytocin’ en ‘NDA’ zijn erg persoonlijk, hoewel het hele album van de zangeres toch wel doorspekt is van persoonlijke tinten. Hier overal even dik erop gelegd, maar toch. 50 Tinten Billie, zullen we maar zeggen.

Waar Billie Eilish erg goed in is, is het herkenbaar blijven, ondanks dat ze ook op ‘Happier Than Ever’ verschillende deuren opentrekt om zo verschillende stijlen te gebruiken. Hierdoor verrast ze met regelmaat, zoals op de titeltrack ‘Happier Than Ever’, dat wat doet denken aan ‘Xanny’ van haar vorige album. Qua stijl, maar ook qua opbouw van het nummer lijkt ze niet alleen op dit nummer terug te vallen op ‘When we all fall asleep, where do we go?’. Ook ‘Halley’s Comet’ gaat in de toon verder waar Eilish op haar vorige album de weg van ‘Listen Before I Go’ en ‘I Love You’ ingeslagen was. Echter nu lijkt de Amerikaanse wat volwassener te zijn geworden (en dat voor een pas 19-jarige!), en wat te trekken richting Billie Holiday. En dan niet alleen qua naam.

Al met al lost Billie Eilish met ‘Happier Than Ever’ de verwachtingen grotendeels in. Waar ‘When we all fall asleep, where do we go?’ in de toekomst ooit een klassieker kan worden, zal diens opvolger daar net niet aan kunnen tippen. Maar om die klasse te evenaren moest de zangeres ook wel van Mars komen. (8/10) (Interscope)

Deel: