Verve Records, het oorspronkelijke label van rockgroep The Velvet Underground, kondigt de nieuwe tribute-plaat ‘I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico’ aan. Op het album zijn bijdragen van onder meer Iggy Pop, Matt Berninger, Fontaines D.C., St. Vincent, Thomas Bartlett, Sharon Van Etten en Angel Olsen te horen. Het album zal op 24 september digitaal en fysiek verschijnen. De eerste single, een versie van ‘Run Run Run Run’ door Kurt Vile & The Violators, is nu uit.

Het project werd overzien en geproduceerd door Hal Willner, Lou Reed’s vriend en producer die vorig jaar overleed. Willner nam de rol op zich om de muzikale nalatenschap van diens vriend in ere te houden. De passie en bewondering die hij had voor het werk van Lou Reed is duidelijk terug te horen in iedere track op het tribute-album. Passend – en helaas – is dit het laatste album waar hij aan werkte.

‘The Velvet Underground & Nico’, het debuutalbum uit 2017 van The Velvet Underground met de iconische albumhoes die werd ontworpen door Andy Warhol, was destijds en baanbrekende release. De plaat was niet alleen op het vlak van esthetiek vernieuwend, het verlegde ook nog eens de grenzen van wat rock & roll inhield. In de periode voordat The Velvet Underground opkwam was het idee dat een band geen hits kon hebben en toch betekenisvol kon zijn, dat was ondenkbaar. Op die manier vormde het een blauwdruk voor andere stromingen zoals punk, grunge en ieder denkbaar underground subgenre dat de weg naar het grote publiek wist te vinden.

Terwijl de avant-gardistische onderlaag van The Velvet Underground volledig z’n recht kwam op ‘I’ll Be Your Mirror’, laten Kurt Vile & The Violators op ‘Run Run Run’ duidelijk horen dat de kern van The Velvet Underground bestond uit vurige rock & roll band. De frontman zegt daarover: “I literally covered Run Run Run when I was a kid. In my late teens with my band at the time. So it was pretty cosmic, let’s say. There is a direct connection to certain indie bands and beyond with the Velvets. That’s why the Velvets are a classic. You know it can have doo-wop in there and things like that, but it can also have this jagged noisy thing, and it immediately let me feel like I could do anything. The possibilities are endless. You’re completely free. Unapologetic and effortless.”

Verve Records werd in 1956 opgericht door Norman Granz om een eerlijk en solide platenlabel neer te zetten voor Ella Fitzgerald. Baanbrekende acts zoals onder andere Billie Holiday, Louis Armstrong, Nina Simone, Frank Zappa, Dizzy Gillespie, Sister Rosetta Tharpe en Oscar Peterson brachten hun muziek uit op het label. In 2016 sloot het label zich aan bij Universal Music Group en onlangs tekende Kurt Vile bij Verve Records.

I’ll Be Your Mirror – A Tribute to the Velvet Underground & Nico

01. Sunday Morning – Michael Stipe
02. I’m Waiting For The Man – Matt Berninger
03. Femme Fatale – Sharon Van Etten (w/ Angel Olsen on backing vocals)
04. Venus In Furs – Andrew Bird & Lucius
05. Run Run Run – Kurt Vile & The Violators
06. All Tomorrow’s Parties – St. Vincent & Thomas Bartlett
07. Heroin – Thurston Moore feat. Bobby Gillespie
08. There She Goes Again – King Princess
09. I’ll Be Your Mirror – Courtney Barnett
10. The Black Angel’s Death Song – Fontaines D.C.
11. European Son – Iggy Pop & Matt Sweeney

Deel: