Toen hij als 22-jarig broekie in 1983 bij de VOO (Veronica) zijn eerste radioprogramma kreeg, waarin hij non stop platen aan elkaar mocht mixen, kon vrijwel niemand vermoeden dat hij bijna 40 jaar later een van de grootmachten op het gebied van remixen zou zijn. Goed, dat was hij al vrij snel na zijn radio-debuut, maar toch, de mini-mixen en Grandmixen van Ben Liebrand behoren inmiddels toch zo ongeveer tot het Nationale Erfgoed van muziekland. Zijn serie ‘Grand 12-Inches’ is daar getuige van en inmiddels aangekomen bij ‘Grand 12-Inches 18’. Als 4 cd’s samengesteld door Liebrand, waarvan hij er zelf enkele onder handen nam.

Een grand totaal van maar liefst 43 12-inches van (voornamelijk) disco hits uit de 70’s en 80’s, verzameld en uitgebreid tot lange versies en remixen, op de manier zoals slechts weinigen dat kunnen. EN Liebrand is daar één van. Dat is de kracht van de meestermixer: zijn vele, vele singles zijn voor vrijwel iedereen direct herkenbaar. Zijn remixen van de ‘Holiday Rap’ van MC Miker G & DJ Sven en ‘In The Air Tonight’ van Phil Collins zijn wereldberoemd geworden en onder fans van een van zijn eigen favoriete bands, Level 42, zijn zijn remixen van ‘It’s Over en ‘The Hit Combination’ legendarisch.

Dit keer heeft Liebrand hits verzameld van onder anderen Village People (‘YMCA’), ‘I Can’t Stand The Rain’ van Eruption, ‘Thunder In My Heart’ van Leo Sayer en ‘All Around The World’ van Lisa Stansfield. Maar ook onbekendere juweeltjes als Tyrone Brunson’s ‘The Smurf’ en Edwin Birdsong’s ‘Cola Bottle Baby’. En een enkeling zelfs overgoten met de zo herkenbare Liebrand-saus, zoals Jimmy ‘Bo’ Horne’s ‘Dance Across The Floor’ en Alexander O’Neals’s ‘(What Can I Say) To Make You Love Me’. Aangevuld met oude juweeltjes die je al lang niet meer hebt gehoord, zoals ‘Nipple To The Bottle’ van Grace Jones en ‘Living In A Box’ van de gelijknamige Britse 80’s-band.

Nee, ‘Grand 12-Inches 18’ is niet voor alle liefhebbers van de jaren ’70 en ’80 weggelegd, maar het overgrote deel van de echte liefhebbers zal hier toch zeer zeker van kunnen genieten. Onvervalste disco-kneiters, in het jasje dat in de jaren ’80 zo populair was en feitelijk nooit meer is weggegaan. Missen we die tijd? Wellicht wel, maar juist door de ‘Grand 12-Inches’-serie, kunnen we ons muzikaal in ieder geval toch nog even in die geweldige muzikale tijd wanen. (8/10) (Sony Music Entertainment)

Deel: