Met ‘Onderaan Beginnen’ brengt Rowwen Hèze hun eerste studioalbum na de corona-crisis uit. Na ‘Voorwaartsch’ is dit het tweede album onder productionele leiding van Huub Reijnders en het eerste album dat ‘corona’-stijl werd opgenomen. Jack Poels en Tren Enckevort kwamen met de basis die later steeds verder werd ingekleurd door de andere bandleden tijdens afzonderlijke opnamesessies in de studio in Haarlem, of vanuit de respectievelijke thuisstudio’s.

Het album bevat 12 liedjes en valt meteen op door met name de zorg die aan de productie is besteed. Het album klinkt door zijn gelaagdheid heen enorm transparant en duidelijk gedetailleerd. Een groot compliment voor de productie, die duidelijk heeft geprofiteerd van het werken zonder al teveel tijdsdruk. Na een aantal draaibeurten vallen vooral de rijkheid van de achtergrondkoortjes op. Een detail wellicht, maar wel een dat in samenwerking met de eerder genoemde productie maakt dat het nieuwe album van Rowwen Heze frisser en mooier klinkt dan welk eerder album van hun dan ook. De vroegere ‘ruige kantjes’ die ook zeker functioneel waren en hun charme hadden, zijn nu weg. De band heeft een mooie balans gevonden tussen de stampende feesttent en het intieme theater. Een compliment waard.

In het songmateriaal is ook een mooie balans tussen stampers en de zo kenmerkende Peel-melancholie waarvoor de band zo bekend is. Op ‘Onderaan Beginne’ zal ongetwijfeld weer met bier gesmeten gaan worden, al is dat volgens Jack Poels inmiddels door de jaren heen wel minder geworden met de huidige bierprijzen. ‘De Troan’ is dan weer het tegenovergestelde. De melancholie mengt zich met de prachtige accordeon van Tren en Poels laat horen dat hij nog steeds groeit en verdiept als tekstdichter. ‘End van ‘t Touw’ wordt gekenmerkt door de backing vocals die door Tren in de thuisstudio zijn opgenomen om later bijgevoegd te worden. Het is een van de prijsnummers van dit mooie album.

‘Bruid op bloete veut’ is een showcase van de muzikant en arrangeur Tren van Enckevort. Een prachtig mooi intro waarin de accordeonmelodieën over elkaar heen buitelen. Dan treed verhalenverteller Poels naar voren en vertelt een verhaal zoals alleen hij het kan vertellen, gedragen op een typische Rowwen Hèze-beat, maar nu verrijkt met viool, trompet, klassieke gitaar en weer een mooi achtergrondkoor, dan breekt het hart van het nummer naar een tango, om daarna het tempo weer te hervinden. Heerlijk, een juweel. Het mooiste nummer op het album.

Met ‘Onderaan Beginne’ bevestigt Rowwen Heze andermaal tot de Champions League van de Nederlandse muziekscene te horen. Tekstueel nog steeds groeiend en boeiender zet Jack Poels zet stempel op het album, anderzijds is het muzikaal ook het rijkste album van de band, met een eersteklas productie en prachtig muzikaal vakmanschap.

Een album dat zal blijven groeien en waarschijnlijk zal uitgroeien tot een van de parels van het oeuvre van Rowwen Hèze. (8/10) (Modestus Records)

Deel: