Als je gek bent op muziek, of gewoon wilt weten wat voor wereld er achter muzikanten schuilt, kan het zijn dat je een muziekdocumentaire bekijken als leuk tijdverdrijf ziet. Leer alles over het charisma van de sterren, de persoonlijkheden die ze schuilhouden en ontdek hoe jouw leven eruit zou zien als je zelf een popster was. Een overzicht van drie muziekdocumentaires die je alleen op niet-Nederlandse Netflix vindt.

Hoe kun je de buitenlandse Netflix bekijken?

Om bepaalde muziekdocumentaires op Netflix te bekijken, moet je eerst toegang hebben tot het aanbod van andere landen op de streamingdienst. Standaard krijg je namelijk niet alles te zien, als je vanaf een Nederlands IP-adres inlogt op Netflix. Het bedrijf controleert namelijk je locatie aan de hand van je IP-adres en geeft dan het aanbod van jouw land weer. De reden hiervoor? Het is een verhaal van licenties en uitzendrechten. Netflix heeft voor een bepaalde documentaire bijvoorbeeld alleen de rechten gekocht om deze te kunnen streamen in Japan en Australië.

Daarom kan het zijn dat niet alle documentaires in Nederland te zien zijn. Gelukkig is daar een oplossing voor: een VPN gebruiken. Een VPN is een extra beveiligde privéverbinding tussen jouw apparaat en het internet. Een VPN-server kan in bijvoorbeeld Amerika, Japan of Australië staan en leent zijn IP-adres uit als je ermee verbindt. Je krijgt dan tijdelijk dus een buitenlands IP, waardoor Netflix denkt dat je in het betreffende land bent, en je toegang krijgt tot het Netflixaanbod van dat land.

Het is belangrijk dat je een betaalde VPN gebruikt. Gratis VPN’s zijn vaak traag, hebben een datalimiet of zijn onveilig. Met een betaalde VPN weet je zeker dat je zonder gehaper de documentaire over jouw favoriete artiest kunt bekijken.

Amy

Amy Winehouse is een absolute legende die al op haar 27e aan het eind van haar leven kwam. In die korte tijd, heeft ze een turbulent leven geleid. Dat leven wordt in beeld gebracht in de muziekdocumentaire ‘Amy’. We zien in de film een paar home video’s, waarin een 14-jarige Amy Winehouse staat te zingen met haar hartsvriendin, Juliette Ashby. Daarna maak je al snel een sprongetje in de tijd, naar het begin van haar muziekcarrière.

Met haar manager gaat Amy heel Engeland door. Totdat ze een liedje schrijft en een wereldwijd platencontract aangeboden krijgt. Vanaf dat moment is Amy een ster. Ze ontmoet de junkie Blake. Amy was altijd al een fervent drinker. In de film wordt zelfs beweerd dat Amy elke man zo onder de tafel kan drinken. Die combinatie van drank en alcohol werd haar fataal. Haar sterrenstatus en roem zijn altijd gebleven. Haar album Frank wordt als een van de beste albums van de 21e eeuw gezien, en Back to Black kent iedereen. In de film zien we alles over het leven van Amy: van haar optredens tot haar tijd met familie en vrienden, maar ook collega-artiesten die je een inkijkje geven in Amy als professional. De documentaire eindigt uiteraard met de dood van Amy.

Beschikbaar in het Netflixaanbod van: Australië, Tsjechië, India, Japan, Slowakije

ZZ Top: That Little Ol’ Band from Texas

ZZ Top staat bekend om brutale bluesrock, gecombineerd met een surrealistisch charisma dat fans aantrekt en een leven lang vasthoudt. In de documentaire zien we de hele geschiedenis van de band. Van een klein bandje uit de wijken van Texas, tot de wereldwijde sterrenstatus die de heren verwierven met hun bekende hits.

De door met een Emmy bekroonde Banger Films is de producent van deze documentaire. That Little Ol’ Band from Texas vertelt het verhaal van drie excentrieke tieners die uitgroeien tot een van de meest geliefde bands op deze planeet. In de documentaire zien we openhartige bandinterviews, nooit eerder vertoond archief, animaties en interviews met andere beroemdheden.

Je wordt onderdeel van een intiem optreden in de Gruene Hall, speciaal opgenomen voor deze documentaire. Maak kennis met de mannen die alles hebben gezien: smerige Texas-bars en grote MTV-shows. Het imago van de band kennen we, maar het volledige verhaal kennen we pas na het zien van deze documentaire.

Beschikbaar in het Netflixaanbod van: Canada, VK, VS, Australië, IJsland, Zweden

Echo in the Canyon

In de zomer van 1965 was de debuutsingle van The Byrds het meest populaire nummer. Het werd grijs gedraaid op de radio en je kon er niet omheen. Een band met mannen met paddenstoelenkapsels, driestemmige harmonieën en een jankend elektrisch 12-snarig geluid, zou Amerika’s antwoord op The Beatles werden. Dat werden ze niet. Ze werden de uitvinders van de folkrock.

Echo In The Canyon is een terugblik op de invloed en muziek van artiesten als The Byrds, The Mamas & The Papas, Buffalo Springfield en The Beachboys. Over het begin van de Laurel Canyon-muziekscene in Los Angeles en hoe het de muziek heeft veranderd.

De oude nummers uit die tijd brengt een nieuwe generatie artiesten voort: Beck, Fiona Apple, Norah Jones, Regina Spektor, Cat Power en anderen. De muziek waar we kennis meemaken, is een absoluut eerbetoon aan die tijd.

In de documentaire komen bekende sprekers aan het woord, waaronder Tom Petty, Brian Wilson, Eric Clapton, Ringo Starr en Jackson Browne. Een absolute aanrader voor iedere muziekliefhebber.

Beschikbaar in het Netflixaanbod van: Canada, VS, Griekenland, Hong Kong, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Thailand

Deel: