Afgelopen jaar verscheen het album ‘In Velvet’, een plaat waarmee het Gentse Nordmann een volgende stap zette in haar eigen wereld, zwevend tussen jazz en rock. “We zetten een stap en dat wordt ons pad. Achteraf zien we pas wat het traject is geweest.” Nordmann bewandelt eigenzinnig zijn eigen bospad.

Nordmann wordt vandaag online vertegenwoordigd door saxofonist Mattias De Craene en drummer Elias Devoldere. Een tweetal dat elkaar mooi aanvult. En een duo dat trots is wat het bereikt heeft met Nordmann. “En we zijn nog steeds aan het evolueren”, volgens Elias. “Met het album ‘In Velvet’ hebben we weer een volgende stap gezet.” Het door de pers goed ontvangen derde album kwam uit tijdens de corona crisis. “Die hebben we dus nog niet live kunnen spelen en dat is best frustrerend. Want we zijn juist een live band.”

Nordmann moet het even doen met een live stream, opgenomen in april in de Robot Studio’s. “Ja, de livestream is echt zoals we live zouden klinken. ‘In Velvet’ is meer een studio album, met pre-productie en veel meer lagen.” Dat in tegenstelling tot de albums ‘Alarm!’ (2015) en ‘The Bolling Grond’ (2017), “waar alles live werd gespeeld, één take werd uitgekozen en met een beetje vijzelen op plaat werd gezet.”

Mattias haast zich te zeggen dat hij die twee albums “ook nog heel goed vindt. Maar je wilt jezelf verder ontplooien, hé? Zo is bij ‘In Velvet’ is veel meer gebruik gemaakt van elektronica. En dan is the sky the limit.”

Hij benadrukt dat de songs daarmee niet statisch zijn. “We hebben een plaat afgeleverd, een product. Maar live groeien onze nummers nog verder. Soms nemen we meer ruimte, dan weer houden we het juist kleiner. Door onszelf, maar ook door de interactie met het publiek.”

Het is mooi te zien hoe Nordmann zijn eigen pad bewandelt en daarbij verder evolueert. “Vroeger zouden we er nooit aan hebben gedacht om er een piano bij te pakken. We waren met zijn vieren met onze eigen instrumenten. Dat was Nordmann, dat was onze sound. Nu hebben we ons daar niets van aangetrokken en hebben we ook bewust piano en synths gebruikt.” Hetgeen er op een natuurlijke wijze toe heeft geleid dat er een vijfde bandlid is: Thijs Troch, vooral bekend van Hypochristmutreefuzz.

Het pad van Nordmann is volgens Mattias “De zoektocht naar hetgeen je nog niet doet. We doen nog veel dingen niet, maar de keuze voor instrumentale muziek blijft altijd voorop staan.” Het pad lijkt organisch te ontstaan, als een bospad in een ongerept, onontgonnen natuurgebied. Maar soms gaan daar moeilijke beslissingen aan vooraf, met eigenzinnige en gelauwerde muzikanten in één band.

Mattias: “Er is nooit bepaald om een band te beginnen en die alle knopen doorhakt. We zijn bij elkaar gezet, vanuit een jamsessie. Gezeten op een terras, vroeg iemand letterlijk aan ons vieren apart: “zijt gij, gij, gij en gij morgen vrij om te repeteren?” En zo is dat gegroeid. We waarderen elkaars ideeën en we geven ook iedereen zijn muzikale vrijheid. Sommige dingen gaan bij ons wat trager, misschien. Maar dat maakt ook onze klank en eigenheid.”

Maar wanneer is dan iedereen tevreden? Het blijft even stil. Elias zucht: “Poeh, dat is een goede vraag… Een onuitgesproken iets, dat Nordmann is. We zijn al zo’n tien jaar bij elkaar en dan voel je aan wanneer iets goed is. Daar moet je dan ook niet over praten of discussiëren.” Mattias vult aan: “En ieder heeft buiten Nordmann nog zijn andere projecten. Dat werkt ook heel verfrissend. Ik heb nog solo werk, mijn trio MDCIII en andere samenwerkingen zoals met Dijf Sanders en Sylvie Kreusch. Dat werkt heel inspirerend. En Elias brengt binnenkort zijn eerste solo EP uit.”

Een opvallende naam op de platenhoes van ‘In Velvet’ is die van producer Jasper Maekelberg. “We hebben hem erbij gehaald in het creatieve proces en bij de mixing.” Jaspers muzikale invloed was niet zo groot als je wellicht zou verwachten. “Nee, We hebben heel veel zelf gedaan. Als band vallen we ook niet echt te producen. “Mattias lacht voorzichtig. “Jasper was iemand die we vertrouwden om knopen door te hakken. Daarbij waren we ook op zoek naar meer structuur, minder het puur improvisatorische. We kenden hem natuurlijk van zijn werk voor andere bands, maar hij heeft ook al ons debuutalbum gedaan.”

Nordmann beweegt zich al die tien jaar, en misschien nog meer sinds ‘In Velvet’, in het schemergebied tussen jazz en rock. “ We willen ons echt verbreden en stappen zetten buiten de jazz wereld.” Bijvoorbeeld door in 2014 mee te doen aan Humo’s Rockrally. “Daardoor werden we bekender in het Belgische pop-rock circuit. Maar soms stuiten we nog wel op muurtjes, omdat mensen ons als jazz blijven zien. Als je instrumentaal speelt, en ook nog met een sax, dan ben je voor veel mensen per definitie jazz. In België lukt het nu goed om het publiek te bereiken, in het buitenland merk ik die muurtjes nog wel.”

Dus waar staat Nordmann nu, in het Laaglandse muzieklandschap? “Dat is moeilijk te zeggen, omdat ‘In Velvet’ zo anders is dan onze vorige platen. En we hebben hem nog niet live kunnen spelen.” Volgens beide heren is het wel de meest toegankelijke plaat tot nu toe. “En zeker ook verfrissend. Zoals in ‘Cascades’: een nummer dat meteen heel anders voelt dan we ooit hadden geschreven. Of de piano vibe op ‘Blue Rose Case’. Er is zeker een publiek voor. Nu nog goed kijken hoe we die buiten ons eigen land kunnen bereiken. Zoals in Nederland, waar we toch best een aantal keren hebben gespeeld. We zijn hongerig om daar ook weer op te treden en iets op te bouwen.”

Nordmann, een live band die met studio album ‘In Velvet’ een volgende stap heeft gezet op hun ongeplande muzikale pad. En die nu o zo graag ook weer live wil spelen. In contact met elkaar en met het publiek. Omdat hun nummers niet statisch zijn, maar zich altijd verder zullen ontwikkelen. Net als Nordmann zelf, ergens zwevend tussen jazz en rock. Nordmann bewandelt eigenzinnig zijn eigen bospad.

Nordmann in concert:
Het Veld, Antwerpen, 16/07
Wilde Westen, Kortrijk, 25/08
Het Depot, Leuven, 11/10
BIRD, Rotterdam (NL), 15/10
Handelsbeurs, Gent, 19/10
KC Nona, Mechelen, 21/10
De Roma, Antwerpen, 27/10
Cactus Muziekcentrum, Brugge, 31/10

Binnenkort worden er nog meer shows aangekondigd.

Deel: