In de jaren 70 was de Southern rock goed vertegenwoordigd door bands als Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet en Little Feat. Dat waren dan ook gelijk de hoogtijdagen van het genre, kijkend naar de hitlijsten. Gelukkig bewijzen ook vandaag de dag nog een aantal bands waarom dit genre niet vergeten mag worden. Blackberry Smoke is één van die bands en zij brachten onlangs een nieuwe plaat uit.

Blackberry Smoke werd opgericht in 2000 in de hoofdstad van Georgia. Daar kunnen we dus ook gelijk wat aan linken met het nieuwe album. Met deze nieuwe plaat ‘You Hear Georgia’ laten zij horen waar ze vandaan komen en wat veel andere mensen vinden van de zuidelijke staten. Dat is bijvoorbeeld zeer duidelijk in de titeltrack. “You hear Georgia when I open my mouth. Don’t make no difference what I’m talking about.”

Op dit nieuwe album zijn ook twee gastartiesten te vinden. Countryzanger Jamey Johnson en Guv’t Mule bandleader Warren Haynes. De nummers waarop zij te horen zijn, zijn ook na elkaar geplaatst op de tracklist. Beiden komen erg goed uit de verf, en dat valt ook te zeggen van Blackberry Smoke zelf. De band heeft de lat heel hoog liggen, want een slecht album moeten ze nog maken.

De plaat begint gelijk met een riff waardoor je direct met je hoofd begint te wiebelen. ‘Live It Down’ is een goede keuze om te beginnen. Catchy rocker en ook de herkenbare stem van Charlie Starr voelt weer meteen vertrouwd. ‘Ain’t The Same’ is uit hetzelfde hout gesneden, maar de door de melodie in met name het refrein en de slide gitaar krijg je gelijk zin in een barbecue met vrienden met heerlijk weer.

Een echt ingetogen nummer is op plek zeven te vinden onder de titel ‘Old Enough To Know’. Een luisternummer, daarvoor moet je de juiste snaar weten te raken, je moet de luisteraar blijven boeien, een verhaal kunnen vertellen. Dit nummer blijft boeien en is daarmee dus ook geslaagd.

Blackberry Smoke stelt nooit teleur en ook in 2021 blijft de band zeer sterk en een van de grote namen in de hedendaagse Southern rock wereld. Pakkende melodieën en heerlijke riffs maken dit album wederom tot een succes. Mocht de band nog bij je onbekend zijn raad ik ze zeer aan en de fans van Blackberry Smoke zullen allesbehalve teleurgesteld zijn in deze nieuwe release. (8/10) (Thirty Tigers)

Deel: