Op 1 oktober brengt de Tilburgse band The Small Breed hun debuutalbum ‘Remember A Dream’ uit op het Spaanse Bickerton Records. Het album werd opgenomen in de PAF! studios in Rotterdam met producer Marcel Fakkers. De eerste single is de titelsong ‘Remember A Dream’ en is nu uit.

“If you don’t know where you’re going, any road will get you there” is een veelgehoorde uitspraak onder vrijdenkende geesten. Met hun psychedelische, fata morgana-achtige geluid, neemt The Small Breed dat gevoel van vrijheid ter harte. Muziek uit het verleden wordt vaak op puristische, traditionele wijze geïnterpreteerd, maar dit Nederlandse vijftal omarmt de rol van dissidenten en muiters met een vreemde mengeling van nieuwsgierigheid en vergeetachtigheid.

The Small Breed is een band die alle wegen verkent die niet zijn bewandeld, als schipbreukelingen die vol overgave nieuwe exotische vruchten proeven. ‘Remember A Dream’ is een ode aan de zeldzame paradijsvogels die in hun midden vertoeven, de non-conformisten en excentriekelingen die de realiteit verwerpen als iets rigide en absoluuts. Het geluid van The Small Breed doet denken aan The Beatles, The Byrds, King Crimson, The Moody Blues of Syd Barrett, maar dan gefilterd binnen hun eigen, vaak ongebruikelijke auditieve parameters. Het is een eerbetoon aan nachtbrakers en andere betekeniszoekende cowboys van de nacht. De muziek raakt als een alwetende verteller thema’s aan als eenzaamheid, emoties, liefde, zelfreflectie, kansen en dromen. De speelse afwisseling tussen zonneschijn en zorgeloosheid aan de ene kant en onconventionele en Freudiaanse thema’s aan de andere kant. Uiteindelijk belichamen ze de kleine scheurtjes in het doolhof van het bestaan die je doet afvragen of we echt gelukkig en vrij zijn, of slechts verdwaald in een illusie.

Muzikaal gezien heeft The Small Breed hun creativiteit en nieuwsgierigheid de vrije loop gelaten tijdens het opnemen van deze nummers. Het carnavaleske ‘The Man Who Lost His Consciousness Of Time’ eindigt ironisch genoeg met het afgaan van honderden wekkers. ‘The Fifth Season’ – misschien wel het meest sinistere nummer dat The Small Breed tot nu toe heeft geschreven – gebruikt griezelige tape looped vocale opnames om dat vreemde omslagpunt van een slechte psychedelische ervaring vast te leggen. De vele maffe studio-experimenten geven elk nummer een eigen, bijzondere karakter.

De titeltrack van het album is geïnspireerd op een heldere droom van zanger Guus van den Heuvel over een zwevend dorp, om later te beseffen dat de droom met enge precisie was geprojecteerd in een schilderij van M.C. Escher dat hij nooit had gezien. “Ik logeerde eens bij een vriendin waar ik een levensechte droom had over een zwevende en onmogelijk te bereiken stad in de lucht. Zij vertelde mij dat ze ook eens zo’n droom had gehad. We vonden een tekst waarin stond dat dit een archetypische droom is die kan staan voor het proberen te bereiken van een onmogelijk doel. Een maand later liep zij door het ‘Escher in het Paleis’ museum in Den Haag. Hier hing een houtsnede met een afbeelding van een kasteel in de lucht bezien vanuit een surrealistisch perspectief. Ze stuurde me er een foto van. De Afbeelding bleek precies te zijn wat we beiden gedroomd hadden. ‘Remember A Dream’ gaat over dit schilderij en het bereiken van het onmogelijke.”

Deel: